Από 40 δολάρια την εβδομάδα… δισεκατομμυριούχος

Από 40 δολάρια την εβδομάδα… δισεκατομμυριούχος

Η ιστορία του Άλεξ Σπανού, η απόκτηση της San Diego Chargers και το βραβείο από τον Κάρολο Παπούλια.

 

Αυτοδημιούργητος σημαίνει να έχεις περάσει «δια πυρός και σιδήρου», να ξεκινάς από μηδενική οικονομική βάση και να καταλήγεις να έχεις περισσότερα από όσα είχες ποτέ φανταστεί. Η προσωπική ιστορία του Άλεξ Σπανού δεν απέχει και πολύ από αυτό. Μπορεί σήμερα να είναι ένας δισεκατομμυριούχος, του οποίου το όνομα φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού Forbes 400, με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, στη θέση 290 με περιουσία που αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια, ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Για να φτάσει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας A.G. Spanos και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας San Diego Chargers, χρειάστηκε να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά.

Σε ηλικία 27 ετών, έχοντας επιστρέψει από το μέτωπο του Β’ Παγκόσμιου πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου υπηρέτησε στην Αμερικανική αεροπορία, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο επιχειρείν, καθώς με εισόδημα 40 δολάρια την εβδομάδα που έβγαζε από το φούρνο του πατέρα του, ήταν αδύνατο να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Είχε λοιπόν τη φαεινή ιδέα να στήσει μια επιχείρηση catering που θα εξυπηρετούσε τους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια στην κοιλάδα της Καλιφόρνια. Με 800 δολάρια που δανείστηκε αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι. Η Spanos Agricultural Catering Service ήταν απλά γεγονός.

Συνοδοιπόρος στο επιχειρηματικό του «ταξίδι» ήταν η γυναίκα του, Φαίη, με την οποία απέκτησε στη συνέχεια τέσσερα παιδιά. Μαζί έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής. Τα κέρδη αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξασφαλίστηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο που επέτρεψε στον Άλεξ να επεκταθεί και στην αγορά ακινήτων.

Η εταιρεία A.G. Spanos εξειδικεύεται στην κατασκευή οικογενειακών σπιτιών και κοινοτήτων και είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές-οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας. Πλέον, όντας γνωστός επιχειρηματίας, έχει αποσυρθεί από τη διοίκηση, αφήνοντας χώρο στους διαδόχους του, όμως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, έχοντας ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Όσο για το επιχειρηματικό κομμάτι των Chargers το έχει παραδώσει από το 1994 στο μεγαλύτερο γιο του, τον Dean, όταν συμπληρώθηκε μια δεκαετία από την απόκτηση της ομάδας. Σήμερα είναι συνταξιούχος και παρακολουθεί τους γιους του, Dean και Michael, μαζί με τους εγγονούς του Alex και John να διοικούν τους Chargers.

Οι Αμερικανοί του χρωστούν πολλά, αφού χάρη σε εκείνον άνοιξε το Alex. G. Spanos Καρδιαγγειακό Κέντρο στο Σακραμέντο εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς. Επιπρόσθετα, οι οπαδοί του Σαν Ντιέγκο έχουν να τον ευχαριστούν για τα δύο Super Bowl της ομάδας (1998 και 2003), και όχι μόνο, αφού η  οικογένεια Σπανού έχει προσφέρει πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους νέους της περιοχής, υποστηρίζοντας πλήθος αθλητικών, ιατρικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η πολυετής προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, μέσω δωρεών, ήταν και αυτή που του χάρισε το 2008 το βραβείο του ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σαν αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα, το οποίο του απένειμε o τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Θέλοντας να μοιραστεί την ιστορία του με το ευρύ κοινό και να παροτρύνει όλους εκείνους που έχουν όνειρα να συνεχίσουν να παλεύουν γι’ αυτά, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του  με τίτλο: «Μοιράζοντας τον πλούτο: Η Ιστορία μου». Πρόκειται για ένα βιβλίο που εστιάζει στις αποφάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσωπική και την επαγγελματική του ανέλιξη. Όμως, όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος σε συνέντευξή του «η επιτυχία, δε συνοψίζεται σε μία φράση, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από μια ιστορία».