Από Αύγουστο… χειμώνας για το Μαξίμου

Από Αύγουστο… χειμώνας για το Μαξίμου
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου, την Τρίτη 14 Απριλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Σαΐτας

Η πλούσια πολιτική και οικονομική ατζέντα του Σεπτεμβρίου, με αιχμή του δόρατος «υψηλές επισκέψεις» στην Αθήνα, αλλά και την εμφάνιση Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Τις βάσεις της επιχείρησης πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να μην κατεβάσουν τα μολύβια τον Αύγουστο –αντιθέτως, να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι «τρέχει» στον δρόμο της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Το ορόσημο της ΔΕΘ

Βασικό ορόσημο για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το «καλάθι» του δε θα είναι γεμάτο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, καθώς παρά τις θετικές ενδείξεις στην οικονομία, την πρώτη έξοδο στις αγορές και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το «μνημονιακό» δημοσιονομικό πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό. Παρά ταύτα, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να επεξεργαστούν μία δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά να ενισχύουν την κοινωνική στροφή της κυβέρνησης.

Άλλωστε, στο Μαξίμου επικρατεί η εκτίμηση ότι, παρά τις δεδομένες «μνημονιακές» δεσμεύσεις και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, ο πρωθυπουργός έχει σχετική άνεση κινήσεων στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πείσει τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας πως «κάτι αλλάζει»: η διαδικασία κρατικοποίησης του αμαρτωλού και σπάταλου ΟΑΣΘ έχει ξεκινήσει, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς έπειτα από απραξία ετών, το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη διεξάγεται πλέον ευκολότερα με τις σήραγγες που παρακάμπτουν τις στροφές των Τεμπών, ενώ έχει εξαγγελθεί ήδη η παραχώρηση στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία. Επίσης, μόλις πριν έναν μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, ενώ υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτοχρόνως, η φετινή εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μετά την έναρξη λειτουργίας του «γραφείου πρωθυπουργού» στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να παραμείνει στην πόλη για μία εβδομάδα –και όχι μόνο ένα διήμερο, όπως γινόταν κάθε χρόνο με τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα κορυφωθεί το σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα απευθύνει την κεντρική ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, ενώ θα παραχωρήσει και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Υψηλές επισκέψεις

Σημειωτέον ότι δύο ημέρες πριν την ομιλία και την συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός, ο ίδιος θα έχει υποδεχθεί στην Αθήνα τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί για δύο ημέρες την Ελλάδα ώστε να επαναβεβαιωθούν οι εξαιρετικές σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά και το κλασικό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία». Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί επί ελληνικού εδάφους τον ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι. Τέλος, την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός θα είναι ο οικοδεσπότης και της ευρωαραβικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Η διάσκεψη οργανώνεται, πάντως, από ιδιωτικούς φορείς, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες, αξιωματούχοι, επενδυτές και εκπρόσωποι funds από τον αραβικό κόσμο. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλέσει ειδική σύσκεψη για την προετοιμασία της διάσκεψης με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ παράγοντες με γνώση των διεργασιών υποστηρίζουν ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης, θα ανακοινωθούν επενδύσεις, θα βγουν «ειδήσεις» και θα μπει άλλη μία ψηφίδα στο παζλ της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: news247.gr