Graffiti & street art από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Graffiti & street art από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Από τον δρόμο στη Στέγη» - Ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες για συμμετοχή σε ομαδική έκθεση.

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες που εκφράζονται μέσα από τo graffiti και τη street art, καλώντας τους να δηλώσουν συμμετοχή για μια ομαδική έκθεση που στόχος της είναι να καταγράψει τα πλέον αξιόλογα δείγματα της συγκεκριμένης εικαστικής γλώσσας στη σημερινή Ελλάδα και ταυτόχρονα να δώσει ένα διαφορετικό, αιρετικό,   βήμα έκφρασης και παρουσίασης σε αυτό που γίνεται έξω, στον δρόμο, μεταφέροντάς το μέσα.

Με σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας εικαστικής γλώσσας που δεν υποτάσσεται σε κανόνες και περιορισμούς και αποτελεί τον πιο άμεσο, ίσως, σχολιασμό της σύγχρονης πραγματικότητας, η έκθεση δεν θα περιστρέφεται γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα είναι  ελεύθεροι να αποτυπώσουν, με υλικά της επιλογής τους, τόσο το προσωπικό ιδίωμα που τους χαρακτηρίζει όσο και την ανάγκη τους να εκφραστούν εικαστικά σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες που βιώνουμε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2014 στον εκθεσιακό χώρο, και όχι μόνον, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και θα συνοδευτεί από ειδική έκδοση-καταγραφή των έργων που εν τέλει θα παρουσιαστούν σε αυτήν.

Όλα τα έργα θα είναι πρωτότυπα και θα δημιουργηθούν επί τόπου. Οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι κάτι περισσότερο από επιθυμητές. Η επιφάνεια εργασίας για κάθε μεμονωμένο καλλιτέχνη ή για ομάδες καλλιτεχνών θα είναι περίπου 3.70 Χ 3 μ., και θα προσομοιάζει επιφάνειες εξωτερικών τοίχων. Ο αριθμός των καλλιτεχνών που υπολογίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει η έκθεση είναι περίπου 40-50 καλλιτέχνες, λαμβανομένων υπ’ όψη του αριθμού και της ποιότητας των συμμετοχών.

Διαβάστε ακόμη: Ο ανθρώπινος εκτυπωτής της Nike

Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση καλούνται να αποστείλουν τα παρακάτω ηλεκτρονικά ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, στη διεύθυνση graffiti@sgt.gr, ή ταχυδρομικά, στη διεύθυνση:

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ (ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.)
Γαλαξία 2 & Ευρυδάμαντος
11745 Αθήνα
213 0178000
Υπ’ όψιν Κωνσταντίνας Σουλιώτη

– ένα αντιπροσωπευτικό portfolio με φωτογραφίες έργων τους σε δημόσιο χώρο, ή βιντεοσκοπημένο υλικό με παραπομπή σε συγκεκριμένο link,

– ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα,

– ένα σύντομο κείμενο, περιγραφικό της δουλειάς τους, που να εξηγεί ταυτόχρονα γιατί επιλέγουν να εκφράζονται μέσω της τέχνης «του δρόμου»,

– μία πρόταση για τη συγκεκριμένη έκθεση, που θα περιλαμβάνει ένα προσχέδιο του προτεινόμενου έργου, μία εξαιρετικά σύντομη λεκτική περιγραφή της ιδέας, καθώς και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.

Δείτε ακόμη: Η μαγεία του Instagram

Οι συμμετοχές που θα συγκεντρωθούν θα αξιολογηθούν από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από ιστορικούς τέχνης, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγους, ενεργά μέλη της graffiti σκηνής και ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα το χώρο του graffiti και της street art, η οποία θα αναδείξει τις πιο ενδιαφέρουσες και δυναμικές -από πλευράς μορφολογικής, νοηματικής και αισθητικής- συμμετοχές και θα αποφανθεί για την τελική σύνθεση των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην έκθεση.

Δεν θα υπάρξει δυνατότητα αιτιολόγησης της απόφασης της επιτροπής και καταχώρησης ενστάσεων. Το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας δεν επιστρέφεται.

Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από κάθε καλλιτέχνη, καθώς και μια συμβολική αμοιβή, θα καλυφθούν από τη Στέγη. Το ποσόν θα είναι το ίδιο  για όλους τους συμμετέχοντες.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα, σε όλη τη διάρκειά της, να ψηφίσουν το έργο που προτιμούν. Ο καλλιτέχνης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, θα λάβει ένα οικονομικό έπαθλο με σκοπό την υλοποίηση ενός εντελώς πρωτότυπου έργου σε δημόσιο χώρο της Αθήνας μετά το τέλος της έκθεσης, κατόπιν συγκριμένης πρότασης που θα απευθύνει στη Στέγη όσον αφορά το θέμα, τον χώρο και φυσικά τις αντικειμενικές δυνατότητες πραγματοποίησής του.

Δείτε ακόμη: Ένα μαγικό ταξίδι από τη Φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων