Απόδειξη – λαχείο!

Απόδειξη – λαχείο!

Κληρώνει πλούσια δώρα σε Σλοβακία και Πορτογαλία για συνεπείς φορολογούμενους που μαζεύουν αποδείξεις.

Στη χώρα μας -που κάθε χρόνο καταλήγει… «ρουλέτα» ποιες και πόσες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουμε τελικά για το αφορολόγητο- ακούγεται πώς εξετάζεται τώρα ως σκέψη.

Πάντως, στη Σλοβακία και στην Πορτογαλία ήδη εφαρμόζεται ως κυβερνητική τακτική, μοιράζοντας στους συνεπείς φορολογούμενους χρήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κι άλλα πλούσια δώρα.

Με στόχο λοιπόν την… τζάμπα πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας -και κατ’ επέκταση την αύξηση των κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ- οι δύο αυτές χώρες της Ευρωζώνης έχουν βάλει πια τους πολίτες τους σε ένα φορολογικο-τζογαδόρικο «τριπάκι»!

Με όλες, μα όλες τις αποδείξεις άνω του 1 ευρώ που μαζεύει, κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρεί τα ΑΦΜ και τους αριθμούς τους στη νέα ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών και με κάθε καταχώρηση -που δεν αποδεικνύεται πλαστή- να κερδίζει κι από μία συμμετοχή σε κρατικές κληρώσεις, με έπαθλα ΙΧ και χρηματικά ποσά.

Στην Πορτογαλία, που άρχισε μόλις από την περασμένη Πέμπτη η εφαρμογή του μέτρου, έχουν προγραμματιστεί εβδομαδιαίες κληρώσεις, για ολόκληρο τον χρόνο, με δέλεαρ 60 πρωτοκλασσάτα αυτοκίνητα. To δώρο της πρώτης κλήρωσης είναι ένα Audi A4.

Στη Σλοβακία, που εφαρμόζει το μέτρο εδώ και λίγους μήνες, οι λοταρίες είναι μηνιαίες και τα έπαθλα κυμαίνονται από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, έως ένα αυτοκίνητο ή τέλος μία συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδι, όπου ο νικητής φεύγει φορτωμένος με δώρα και ρευστό.

Σύμφωνα με τις αρχές στη Μπρατισλάβα, αυτό το… τζογαδόρικο «τσίγκλισμα» των φορολογούμενων έχει αρχίσει να αποδίδει. Πέρυσι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 512 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2012 – αν και κανείς δεν είναι σε θέση να πει ακριβώς σε ποιο ποσοστό συνεισέφερε τελικά η φορολογο-λοτταρία, που άρχισε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην Πορτογαλία, αντίστοιχα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Πάουλο Νούνσιο, λέει ότι με τις «τυχερές αποδείξεις» οι αρχές ευελπιστούν σε αύξηση τουλάχιστον κατά 50% των εσόδων τους σε ΦΠΑ, από εμπορικές συναλλαγές, που μέχρι σήμερα γίνονται χωρίς την έκδοση απόδειξης, στα «μαύρα».

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα για να επικαλεστεί κανείς. Αντίστοιχες φορο-λοταρίες γίνονται επιτυχώς εδώ και καιρό στη Μάλτα, στην πολιτεία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στο Πόρτο Ρίκο, στην Ταΐβάν. Στη Γεωργία, πάντως, το ανάλογο κυβερνητικό «πείραμα» έληξε… άδοξα πέρυσι, μόλις επτά μήνες από την αρχική του εφαρμογή, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.

Ποιες όμως μπορεί να είναι οι προοπτικές επιτυχίας στην οικονομικά ακόμη δοκιμαζόμενη από τη δημοσιονομική κρίση Ευρώπη, κυρίως δε στον νότο της, που μετρά «πληγές» από την μακρά ύφεση και την σκληρή λιτότητα;

Την πιο ρεαλιστική ίσως απάντηση δίνει στους Financial Times ένας Πορτογάλος λογιστής. «Εάν κάποιος χρειάζεται έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο», παρατηρεί ο Τζον Ντούγκαν, «θεωρώ ότι οι περισσότεροι μάλλον θα προτιμήσουν να μην πάρουν απόδειξη και να μην χρεωθούν επιπλέον το 23% του ΦΠΑ».

«Στην τελική, εάν θέλουν να τζογάρουν», καταλήγει, «μπορούν να αγοράσουν κανονικά λαχεία ή να παίξουν λόττο με τα λεφτά που έχουν εξοικονομήσει από τη μη καταβολή του ΦΠΑ»!

Άσε που έτσι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν ξαφνικά με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο στα χέρια, το οποίο και δεν θα μπορούν να συντηρήσουν, και δεν είναι ουδόλως απίθανο να κληθούν μεθαύριο να πληρώσουν και… τη «λυπητερή», λόγω τεκμηρίων διαβίωσης και αυξημένων τελών κυκλοφορίας!

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες αποδείξεις μετρούν και ποιες δαπάνες εκπίπτουν 

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε για το 2014