Αποδείξεις πως πύραυλος των αυτονομιστών έριξε το αεροσκάφος

Αποδείξεις πως πύραυλος των αυτονομιστών έριξε το αεροσκάφος

Αβεβαιότητα για τον αριθμό των σορών επιβατών που έχουν ανασυρθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν την Τρίτη την εκτίμηση τους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το μοιραίο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών ενώ αυτό πετούσε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών τα οποία θεωρεί ότι στηρίζουν τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον πως το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην Ουκρανία καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Πολυάριθμες αποδείξεις έχουν ήδη παρουσιαστεί και συνθέτουν μια αρκετά πειστική εικόνα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

 

Αβεβαιότητα για τον αριθμό των σορών επιβατών που έχουν ανασυρθεί

Η ομάδα των ειδικών από την Ολλανδία, που έχει επιφορτιστεί με το έργο της οργάνωσης του επαναπατρισμού των σορών των επιβατών της πτήσης MH17, καταμέτρησε επίσημα 200 πτώματα στο τρένο που έφθασε στο Χάρκοβο σήμερα ενώ μέχρι τώρα γινόταν λόγος για έναν αριθμό που ανερχόταν σε 282.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσα στο τρένο βρίσκονται οι σοροί 200 ανθρώπων» εξήγησε ο Γιαν Τουίντερ, ο επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη τύπου στο Χάρκοβο.

«Πού είναι οι υπόλοιποι; Αυτό αποτελεί μέρος των ερευνών που θα ακολουθήσουν», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ολλανδία, προσέθεσε ο ίδιος.

Εντούτοις διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ασφαλώς κι άλλες σοροί ακόμη στο σημείο της συντριβής».

Ο Τουίντερ ότι οι ειδικοί θα προετοιμάσουν τις σορούς και κυρίως θα επιβεβαιώσουν ότι οι σάκοι διακομιδής των θυμάτων δεν περιέχουν εκρηκτικά ούτε ραδιενεργές ουσίες.

«Είναι αρκετά πιθανό πολλά πτώματα να βρίσκονται ακόμη εκεί, στο ύπαιθρο εν μέσω του ευρωπαϊκού θέρους, έρμαια της ζέστης και των ζώων», είπε ο Άμποτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπέρα.

Ο Άμποτ εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες αναφορικά με την περισυλλογή των σορών όλων των θυμάτων.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή υπήρξε αρκετά ερασιτεχνική» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «όσο είναι πιθανό να υπάρχουν πτώματα Αυστραλών εκεί έξω, οφείλουμε στις οικογένειές τους να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την περισυλλογή τους».

 

Σε Ολλανδούς ερευνητές παραδόθηκαν από τους αξιωματούχους της Μαλαισίας τα μαύρα κουτιά 

Τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης MH17 απεστάλησαν σε ολλανδούς ερευνητές, ο οποίοι και θα εποπτεύσουν τη διεθνή έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

«Τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH17 παραδόθηκαν από τους εμπειρογνώμονες της Μαλαισίας σε ολλανδούς ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας (OVV)», ανέφερε η ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς την Τετάρτη. «Οι εκπρόσωποι της Μαλαισίας και τα στελέχη του OVV υπέγραψαν συμφωνία μεταβίβασης στο αεροδρόμιο του Κιέβου», αναφέρει επίσης το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ειδικοί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ταξιδεύουν προς το Φάρνμπορο της Βρετανίας με τα μαύρα κουτιά για να βοηθήσουν στην έρευνα», αναφέρει επίσης ότι το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) που εδρεύει στο Φάρνμπορο, της νότιας Αγγλίας είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, όπως και σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Τα μαύρα κουτιά καταγράφουν τις συνομιλίες του πληρώματος και τα στοιχεία της πτήσης του αεροσκάφους. Είναι απίθανο, ωστόσο να μπορέσουν να παράσχουν πληροφορίες για την προέλευση του αντικειμένου που έπληξε το αεροπλάνο.

Τα μαύρα κουτιά παραδόθηκαν πριν από 24 ώρες σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες της Μαλαισίας από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ έφτασαν προ ολίγου στη Βρετανία ώστε να εξετασθούν.

Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ αποφάσισε να παραδώσει τα μαύρα κουτιά στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB), η οποία εδρεύει στο Φάρνμπορο της νότιας Αγγλίας και υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και η οποία θα αναλάβει να αναλύσει τα στοιχεία.
Η AAIB είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας καθώς και άλλων σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Διαβάστε ακόμα:

Εμφανές το κόστος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη Γερμανία

Ο ΟΗΕ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούν