Αποκλειστικό: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα

Αποκλειστικό: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα

Ο Άλκης Δρακίνος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης μιλά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την αξιολόγηση και τα project που είναι στο τραπέζι.

Στάση αναμονής κρατούν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) που από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν φυσική παρουσία στη χώρα μας, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα, Άλκης Δρακίνος εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, ενώ δεσμεύεται πως η EBRD είναι έτοιμη να στηρίξει όσες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ρευστότητας, προσφέροντάς τους ένα συμπληρωματικό εργαλείο χρηματοδότησης.

«Περιμένουμε με προσμονή να κλείσει η αξιολόγηση. Η θετική αυτή εξέλιξη θα φέρει σταθερότητα στην εθνική οικονομία και το επενδυτικό κλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο οι Έλληνες, όσοι και οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετηθούν αφού θα υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης. Γενικότερα πιστεύουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να χειροτερέψει».

fakinos
O Αναπληρωτής Επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα, Άλκης Δρακίνος.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ»
Ο Άλκης Δρακίνος επισημαίνει ωστόσο πως οι όποιες κινήσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς, επιβάλλεται να γίνουν άμεσα δεδομένου ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου εκκρεμεί η αποπληρωμή της δόσης των 3 δις. ευρώ. «Η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορεί ακόμη να κλείσει. Τα κλιμάκια των δανειστών δεν είναι έτοιμα να βάλουν επίσημα την τελική υπογραφή σε ότι έχει προταθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η διοίκηση της EBRD παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι βέβαιη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι δεν θα επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015».

Ο ρόλος της EBRD είναι διττός: αφενός να λειτουργήσει ως χρηματοδοτικός οργανισμός ενισχύοντας την ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αφετέρου να παράσχει τεχνική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού. «Στόχος μας είναι από κοινού με τις συστημικές τράπεζες να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, δημιουργώντας πρόσφορες συνθήκες έτσι ώστε να αισθανθούν ασφάλεια για να υλοποιήσουν επενδυτικά πλάνα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το γραφείο της EBRD στην Αθήνα διαθέτει ένα περιορισμένο αριθμό στελεχών και λειτουργεί ως ένα με τα κεντρικά headquarters στο Λονδίνο για να καλύψει τους κύριους τομείς δραστηριότητας της οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η EBRD απασχολεί περίπου 1.600 άτομα στην έδρα της στο Λονδίνο και 400 ακόμα στα τοπικά γραφεία της σε 36 χώρες του εξωτερικού, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, συμμετέχοντας με ποσοστό 0,65% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η EBRD ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 1991 ως διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της οικονομίας της αγοράς σε μέλη της από την ανατολική Ευρώπη και το πρώην Σοβιετικό μπλοκ που ακολουθούν τις αρχές της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού.. Μολονότι διέπεται από ευρωπαϊκή φιλοσοφία, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, η Κορέα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν σήμερα τους μεγαλύτερους μετόχους της.

Στη χώρα μας άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο ελληνικό γραφείο στο οποίο απασχολούνται 7 άτομα. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 8 μηνών έχουν διοχετευθεί στην ελληνική αγορά 320 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν σημαντικές επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή της EBRD στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Δρακίνος προσθέτει πως προ κρίσης, όταν η εξωστρέφεια κινούνταν σε υγιή πλαίσια και η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμα χώρα υποδοχής επενδύσεων, είχαν επενδυθεί από κοινού με τις ελληνικές επιχειρήσεις πάνω από 2 δις ευρώ. «Η EBRD δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα προσφέροντας δάνεια ή και κεφαλαιουχικές συμμετοχές με όρους αγοράς. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό που μπορεί να ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέροντας ρευστότητα μέσω εμπορικών τραπεζών, ενώ επίσης μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας την ανάπτυξη μεγάλων εταιρειών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ισχυροποιηθούν εσωτερικά και να εδραιωθούν σε αγορές του εξωτερικού».

Στο τραπέζι projects 500 εκατ. ευρώ
Τομείς όπως μεταποίηση, τουρισμός, αγροδιατροφή, ενέργεια, εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ΙΤ, επικοινωνία, μεταφορές, τράπεζες και φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της EBRD. «Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε χρηματοδοτικά όλους τους τομείς που εκτιμούμε ότι παρουσιάζουν περιθώρια ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις που κοστολογούνται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Μας ενδιαφέρει να καταφέρουμε σημαντική κινητοποίηση κεφαλαίων και συμβάλλοντας στην μείωση του ρίσκου όσων επενδύσεων εξετάσουμε, θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών σε αυτές».

Ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Συμπληρωματικά στις χρηματοδοτήσεις «τρέχει» το πρόγραμμα Trade Facilitation, όπου η EBRD εγγυάται στο εξωτερικό τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες σε περιπτώσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενώ επίσης παρέχεται τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία με την καταβολή ενός πολύ χαμηλού κόστους από την πλευρά της επιχείρησης.

«Η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη αγορά απ’ όλες»
Σχολιάζοντας την ελληνική αγορά ο κ. Δρακίνος επισημαίνει πως με βάση τον ευρωπαϊκό ορισμό μικρομεσαία θεωρείται μια επιχείρηση που καταγράφει τζίρο έως 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και απασχολεί μέχρι 250 εργαζόμενους. Υπό αυτή τη σκοπιά, προσθέτει, πως το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων θα πρέπει να νοηθούν ως τέτοιες. «Νιώθω περήφανος διαπιστώνοντας πως στις ελληνικές εταιρείες υπάρχει δυναμικότητα και εργαζόμενοι που διαθέτουν υψηλό επίπεδο σπουδών, δεξιότητες και ενδιαφέρουσες ιδέες. Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια στον Καύκασο και σε αγορές της Κεντρικής Ασίας βλέπω τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας αλλά ταυτόχρονα βρίσκω και ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας υστερεί κατά πολύ».

Σύμφωνα με τον κ. Δρακίνο η βασική αιτία που οδήγησε την Ελλάδα στη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι η λάθος νοοτροπία που είχε υιοθετηθεί από τους πολίτες της. «Δεν φταίει το περιβάλλον για ότι μας συμβαίνει αλλά ο εαυτός μας. Δυστυχώς κακομάθαμε σε επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα για να επιχειρήσουμε ή να παράγουμε. Λείπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αφού κανείς όταν ανοίγει μια επιχείρηση δεν αναρωτιέται πώς αυτή θα έχει εξελιχθεί σε δέκα χρόνια».