Απορρίφθηκε νέα πρόταση Γιούνκερ για συμφωνία

Απορρίφθηκε νέα πρόταση Γιούνκερ για συμφωνία
Greek Prime Minister Alexis Tsipras walks with European Commission President Jean-Claude Juncker (L) ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were ready to compromise to avert a default even as Athens warned it might skip an IMF loan repayment due this week. REUTERS/Francois Lenoir - RTR4YPF8

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσέφερε μία αλλαγή στην πρόταση των θεσμών.

Νέα προσπάθεια από τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ εξελίχθηκε το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε στην Αθήνα:

1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών

2. Ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «ναι»

3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους

4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών. Ακόμα πρότεινε με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο, με ενεργό ρόλο του ESM.

Αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου.

Η πρόταση δεν φαίνεται να προχωρά καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι βαδίζει προς την κάλπη και ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται, ενώ εργάζεται για τη λύση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «όχι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας άφησε χαραμάδα συνεννόησης έστω και την ύστατη ώρα με τους δανειστές. “Οι διαφορές με τους δανειστές στα δημοσιονομικά είναι πολύ μικρές και πως εάν επανέλθουν έστω και ώρα “στο και πέντε με μια βιώσιμη πρόταση, θα την πάρουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.