Αποστολή στη Βοστώνη: Επιστροφή στις τεχνολογικές «ρίζες» λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας

Αποστολή στη Βοστώνη: Επιστροφή στις τεχνολογικές «ρίζες» λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας

Πώς μπορεί να επιβιώσει μια startup; Μια βόλτα στα γραφεία της Boston Globe δίνει τις απαντήσεις.

Της Μαρίας Ακριβού

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη  του μεγαλύτερου συνεδρίου για την επιχειρηματικότητα, Global Entrepreneurship Global Summit (GES 2016), στο οποίο αναμένεται να δώσουν το παρόν περισσότερες από 700 επιχειρήσεις και περίπου 300 επενδυτές, οι Αμερικανοί συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς την προετοιμασία για το σπουδαιότερο επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011 από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το State Department, η οποία αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για startups από όλο τον κόσμο που βρίσκονται προς αναζήτηση angel investors.

Παρόν στο μεγάλο γεγονός θα είναι το Fortune Greece το οποίο θα καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη Άκρη του Ατλαντικού.

Ξεκίνημα από το σημείο που άρχισαν όλα

Μπορεί η Silicon Valley, η φετινή διοργανώτρια Πολιτεία του εν λόγω Συνεδρίου, να θεωρείται η “Μέκκα” των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και ο ορισμός της καινοτομίας, ωστόσο, η παραγωγή φωτεινών μυαλών ήταν και παραμένει στη Βοστώνη. “Η καινοτομία αποτελεί πλέον ρουτίνα για τη Βοστώνη” αναφέρουν οι συντάκτες της Boston Globe, καθώς όπως εξηγούν τα πιο καταρτισμένα σε επίπεδο εκπαίδευσης clusters βρίσκονται στην πόλη όπου δύο δεκαετίες πριν ήταν η σημερινή Silicon Valley.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο στρέφονται για τις επενδύσεις τους στη Βοστώνη καθώς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν τα στελέχη που ψάχνουν. “Μπορεί η δόξα του παρελθόντος να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όμως δεν παύουμε να βρισκόμαστε σε δεύτερο κύμα καινοτομίας και ανάπτυξης. Μην ξεχνάτε πως οι πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Apple και η Google, μπορεί να μετέφεραν τα κεντρικά τους γραφεία εκτός Βοστώνης, ωστόσο, η βασική τους δραστηριότητα εξακολουθεί και βρίσκεται εδώ”.

“Επικεντρώσου στους στόχους και όχι στην εικόνα”

Οι συντάκτες της Boston Globe που καλύπτουν θέματα τεχνολογίας μας λένε πως ο αριθμός των startups που “ξεφυτρώνουν” καθημερινά είναι τόσο μεγάλος που και οι ίδιοι δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να ασχοληθούν με όλα. Εξάλλου, ένα μεγάλο ποσοστό είναι εξ’ ορισμού καταδικασμένο να αποτύχει. “Οι δημοσιογράφοι δεν γράφουμε πια για gadgets αλλά για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εξαιτίας της τεχνολογικής άνθισης. Αν ρωτάτε για το ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για μια startup, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν αρκεί ένα cool όνομα ή ένα καλά σχεδιασμένο εταιρικό site. Για να σε προσέξουν και να ακουστεί η ιστορία σου πρέπει να αποδείξεις στην πράξη ότι ήσουν ικανός να ξεπεράσεις τα προβλήματα που βρέθηκαν στο δρόμο σου και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζεις να υπάρχεις”.

Τα ρομπότ η τεχνολογία του μέλλοντος

Η τάση πάντως που επικρατεί στη Βοστώνη και της δίνει ισχυρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών, είναι αναμφίβολα η εξέλιξη των συστημάτων ρομποτικής. Η Βοστώνη είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που κατασκευάζονται ρομπότ τα οποία προορίζονται να βρεθούν στην  υπηρεσία της ιατρικής, αλλά και του στρατού.

Πεποίθηση των συντακτών της Boston Globe είναι πως η Πολιτεία τους θα μπορούσε να γίνει το παγκόσμιο κέντρο σε επίπεδο παραγωγής λογισμικού. “Στην Αμερική έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Αρχικά έρχονται για να λάβουν μια καλύτερη εκπαίδευση αλλά στη συνέχεια αποφασίζουν να μείνουν και να ιδρύσουν εδώ την επιχείρησή τους επειδή πολύ απλά βλέπουν την πληθώρα ευκαιριών που υπάρχει”.

Το μεγάλο πρόβλημα της ασφάλειας

Μπορεί η τεχνολογία να μείωσε τα λειτουργικά κόστη και το χρόνο που απαιτούνταν για την εκτέλεση μιας εργασίας, έφερε όμως το πρόβλημα της ψηφιακής ασφάλειας.

Τα προσωπικά δεδομένα των πελατών των μεγάλων εταιρειών γίνονται στόχος κυβερνοεγκληματιών. Μόνο πέρυσι κλάπηκαν εκατομμύρια δεδομένα από δημόσια νοσοκομεία της Αμερικής, χωρίς φυσικά τη συναίνεση των κατόχων τους. “Όταν το ίντερνετ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του κανείς δεν του έδωσε σημασία για το λόγο ότι δεν γνώριζε πώς να το χρησιμοποιήσει. Σήμερα ο παγκόσμιος ιστός έχει τεράστια δύναμη, αλλά ταυτόχρονα και πολλές αδυναμίες σε ότι αφορά τα θέματα ψηφιακής ασφάλειας”.

Θα αφανίσει η ηλεκτρονική δημοσιογραφία τα παραδοσιακά μεσα;

Όντας στην πρώτη γραμμή κάλυψης των τεχνολογικών εξελίξεων, οι δημοσιογράφοι της Boston Globe δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και στα του οίκου τους. Η διαρκώς συρρικνούμενη αγορά του έντυπου Τύπου εγείρει πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το μέλλον του. Ολοένα και περισσότεροι αναγνώστες επιλέγουν το ίντερνετ για την άμεση ενημέρωσή τους, όμως όσοι δηλώνουν πίστη στο χαρτί το κάνουν επειδή προκρίνουν την εγκυρότητα και την δημοσιογραφική ανάλυση των γεγονότων.

“Από τον Ιανουάριο και βλέποντας τις πωλήσεις μας να υποχωρούν, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό. Οφείλουμε όμως να πούμε πως ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων μας εξακολουθεί να προέρχεται από την έντυπη έκδοση. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο και το άγχος το στήσιμο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας, όταν ο αναγνώστης θα διαβάσει τελικά επιλεκτικά θέματα στην online έκδοση. Εάν η παραδοσιακή δημοσιογραφία εξαφανιστεί αυτό θα συμβεί σε κάποιες δεκαετίες από τώρα, όχι στο άμεσο μέλλον”.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκαν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ήταν οι συνέργειες μεταξύ δημοσιογραφικών sites. Όλοι συμφώνησαν πως η εν λόγω πρακτική θεωρείται στις μέρες μας αυτονόητη,  εφόσον ένας δημοσιογραφικός όμιλος θέλει να επιβιώσει σε μια κατακερματισμένη αγορά.

* Το Fortune Greece επελέγη ανάμεσα σε δεκαπέντε δημοσιογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο τα οποία θα καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τις επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην άλλη Άκρη του Ατλαντικού τις επόμενες μέρες.