Η Apple επενδύει 870 εκατομμύρια στον… ήλιο

Η Apple επενδύει 870 εκατομμύρια στον… ήλιο

Η εταιρεία των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων έβαλε στο μάτι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η Apple ξεκίνησε να επενδύει ένα μέρος από τα τεράστια έσοδά της, στρεφόμενη προς το περιβάλλον. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο τεχνολογικός «κολοσσός» ετοιμάζεται να δαπανήσει 850 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ηλιακού πάρκου στην Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την First Solar, εταιρεία που ειδικεύεται σε σχετικά έργα .

Το νέο ηλιακό πάρκο στο Monterey County θα παρέχει ενέργεια σε 60.000 σπίτια καθώς και στα νέα κεντρικά γραφεία της Apple, που κατασκευάζονται κοντά στο Καπερτίνο της Καλιφόρνια. Η κατασκευή του νέου πάρκου σε μία έκταση 2.900 εκταρίων αναμένεται να ξεκινήσει τα μέσα του 2015 και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Στην Apple γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Ο καιρός των λόγων τελείωσε. Τώρα είναι ο καιρός των πράξεων», σχολίασε ο Κουκ σε συνέδριο της Goldman Sachs για την Τεχνολογία στο Σαν Φρανσίσκο, σχετικά με το νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με την First Solar, το συμβόλαιο με την Apple προβλέπει την παροχή ενέργειας 130 μεγαβάτ τον χρόνο στην εταιρεία, για τα επόμενα 25 χρόνια. Τα εναπομείναντα 150 μεγαβάτ που θα παράγονται από το πάρκο θα μοιράζονται μεταξύ της Pacific Gas and Electric Co. που συμμετέχουν στην κατασκευή με αντίστοιχες συμφωνίες.

Η Apple χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης πως σκοπεύει να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια για να μετατρέψει μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση στην Αριζόνα, με συλλέκτες από γυαλί από ζαφείρι, σε κέντρο δεδομένων που θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια.

«Η Apple έχει ακόμα δουλειά να κάνει για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, αλλά οι υπόλοιποι CEOs των εταιρειών του Fortune 500 μπορούν να επωφεληθούν μελετώντας τον Τιμ Κουκ», ανέφερε η Greenpeace σε ανακοίνωση της.