Apple: Θα ρίξει 1 δισ. δολάρια για πρωτότυπο περιεχόμενο βίντεο

Apple: Θα ρίξει 1 δισ. δολάρια για πρωτότυπο περιεχόμενο βίντεο
Photo:

Η μεγάλη μάχη γύρω από το πρωτότυπο περιεχόμενο βίντεο.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple συγκεντρώνει δυνάμεις για τη μεγάλη μάχη γύρω από το πρωτότυπο περιεχόμενο βίντεο, με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για του χρόνου.

Το νούμερο αναφέρεται σε δημοσίευμα της The Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται εκεί ότι ο κατασκευαστής του iPhone και του ipad θα μπορούσε να γίνει σοβαρός παίκτης στον συγκεκριμένο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές της εφημερίδας, η Apple σχεδιάζει να αγοράσει και να παράξει 10 τηλεοπτικές σειρές.

Η Apple είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες διανομής που διαθέτει, καθώς άλλες μεγάλες πλατφόρμες video ξοδεύουν πολλά περισσότερα για να προσελκύσουν τα πιο ‘hot νέα φιλμ και τηλεοπτικές σειρές στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκιά τους.

Η επένδυση της Amazon στο βίντεο για το 2017 είναι περίπου στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών της JPMorgan. Το Netflix, εντωμεταξύ, δαπανά φέτος 6 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτότυπο περιεχόμενο και το HBO της Time Warner έχει αντίστοιχο προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Apple έχει ήδη πάρει μια γεύση από τον κόσμο του πρωτότυπου περιεχομένου με δύο σειρές, το Carpool Karaoke και το reality show ανάπτυξης εφαρμογών Planet of the Apps.

Η εταιρεία «έκλεψε» πρόσφατα δύο στελέχη της Sony για να αναλάβουν τη στρατηγική βίντεο και την απόκτηση περιεχομένου. Στη Sony, οι Τζάμι Έλριχτ και Ζακ Φαν Άμπουργκ ήταν συνυπεύθυνοι για την ανάπτυξη επιτυχιών όπως το Breaking Bad και το Outlander.

Το πρωτότυπο περιεχόμενο γίνεται πλέον προϋπόθεση της επιτυχίας στον κόσμο του διαδικτυακού βίντεο. Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της WSJ, τα iTunes έχουν μειούμενο μερίδιο της αγοράς για ενοικίαση και πώληση βίντεο. Πριν από πέντε χρόνια, ήλεγχαν τη μισή αγορά, ενώ πέρυσι το μερίδιο ήταν κάτω από 35 τοις εκατό.