Άρχισε η «έξοδος» από τη Χομς

Άρχισε η «έξοδος» από τη Χομς

Κατάπαυση πυρός για 4 ημέρες στα πλαίσια της συμφωνίας που συνήφθη στη «Γενεύη 2», ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ισχύ έχει τεθεί η συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός που αποφασίστηκε κατά τη διάρεια της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» στην πόλη Χομς που θεωρείται το «προπύργιο» της εξέγερσης κατά του καθεστώτος.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, στη Χομς η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη και να διανεμηθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένα πρώτο λεωφορείο απομάκρυνε σήμερα πολίτες που παρέμεναν αποκλεισμένοι επί ενάμισι χρόνο και πλέον στις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την πόλη αυτή.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 136.000 νεκροί στη Συρία από την αρχή της κρίσης

Ο δημοσιογράφος αυτός ανέφερε ότι είδε πάνω από δέκα πολίτες να επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο, συνοδευόμενοι από Σύρους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ, περίπου «είκοσι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, εγκατέλειψαν την παλιά πόλη με ένα λεωφορείο». Ακολούθησαν και άλλα λεωφορεία και ασθενοφόρα της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι άρχισε τη μεταφορά τραυματιών από την παλιά πόλη σε νοσηλευτήρια και τόνισε ότι υπολογίζει να απομακρύνει περίπου 200 από εκεί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος «σταθμεύει ασθενοφόρα στα σημεία άφιξης των προσώπων τα οποία απομακρύνονται για να προσφέρει ιατρικές φροντίδες σε αυτούς που τις χρειάζονται. Ένας ασθενής ο οποίος χρειαζόταν κατεπειγόντως νοσηλεία μεταφέρθηκε ήδη σε μια κλινική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Δεν υπήρξαν ανταλλαγές πυρών μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη αυτή.