Αργήστε στο γραφείο – σας κάνει καλό!

Αργήστε στο γραφείο – σας κάνει καλό!

Δεν έχει σημασία τι ώρα πηγαίνετε στο γραφείο. Ένας κορυφαίος επιχειρηματίας εξηγεί γιατί.

του Ντέιβιντ Σάγκστερ*

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά πειθαρχημένο, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Και αντιλαμβάνομαι την προσέγγισή μου στη ζωή ως μια πυραμίδα χωρισμένη στα τρία: υγεία, οικογένεια, και εργασία.

Η υγεία είναι το θεμέλιο της πυραμίδας μου. Αν δεν είσαι υγιής, δεν μπορείς να φροντίσεις την οικογένειά σου. Κι αν η οικογενειακή σου ζωή δεν πάει καλά, τότε δεν θα μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου. Αν τα θεμέλια δεν είναι στέρεα, όλη η πυραμίδα απειλείται με κατάρρευση.

Η μέρα μου ξεκινάει με σωματική άσκηση. Είτε βρέχει είτε έχει ήλιο, αρχίζω τη μέρα μου στις 5.30 τα ξημερώματα με 30 λεπτά τρέξιμο. Αυτό το μισάωρο αποκλειστικά για τον εαυτό μου είναι κρίσιμο για την επιτυχία μου. Τότε καθαρίζω το μυαλό μου από όλη τη φασαρία και σκέφτομαι την υπόλοιπη ημέρα, με έμφαση στους στόχους και τις προτεραιότητές μου. Το τρέξιμο με προετοιμάζει για μια πετυχημένη μέρα.

Μετά το τρέξιμο εστιάζω στην οικογένειά μου. Παίρνω πρωινό με τα παιδιά μου, τα βοηθάω αν έχουν αφήσει κάποια εργασία για την τάξη, και τα πηγαίνω στο σχολείο. Το τι ακριβώς περιλαμβάνει ο πρωινός χρόνος μου με την οικογένειά μου αλλάζει από μέρα σε μέρα, αλλά φροντίζω πάντα να περνάω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου.

Η τελευταία ώρα πριν πάω στο γραφείο είναι αφιερωμένη στην προσωπική μου ανάπτυξη. Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, εστιάζω στην άλγεβρα, την οποία κάνει ο γιος μου στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι σε θέση να του λύνω απορίες που μπορεί να έχει. Επίσης, τα πρωινά διαβάζω ισπανικά, καθώς πρόκειται να πάμε οικογενειακό ταξίδι στη Μαδρίτη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν φτάνω πολύ νωρίς στη δουλειά μου. Όταν φτάνω, όμως, είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος, παραγωγικός, και προσανατολισμένος μακροπρόθεσμα στην επιτυχία.

Η συμβουλή μου προς τους νέους επαγγελματίες είναι να μην εστιάζουν στο να έρχονται πρώτοι στο γραφείο. Φυσικά, κάποιες μέρες θα πρέπει να πάτε νωρίς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας συγκεκριμένη ρουτίνα που σας ταιριάζει καλύτερα για τις περισσότερες μέρες. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε την υγεία σας, ότι βρίσκετε χρόνο για να «καθαρίζετε» το κεφάλι σας, και ότι συμμετέχετε σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην επίτευξη των προσωπικών στόχων σας.

Όπως το έθεσε ο θρυλικός CEO της General Electric, Τζακ Γουελς, «Δεν υπάρχει ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Υπάρχουν επιλογές σχετικά με την εργασία και τη ζωή τις οποίες κάνεις, και οι οποίες έχουν συνέπειες».

Πρέπει να πείτε στον εαυτό σας τι είστε διατεθειμένος να θυσιάσετε και τι όχι. Βρείτε τις δικές σας προτεραιότητες και φτιάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα με άξονα αυτές. Θα σας φανεί απίστευτο το τι μπορείτε να πετύχετε.

* Ο Ντέιβιντ Σάνγκστερ είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nutanix.

Πηγή: FORTUNE