Αξιολόγηση: Καθυστέρηση και με τη «βούλα» της Κομισιόν

Αξιολόγηση: Καθυστέρηση και με τη «βούλα» της Κομισιόν

Γιατί στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι «παγωμένο» για την Αθήνα – Πώς αντιμετωπίζουν την περιοδεία Τσακαλώτου.

Τα σενάρια περί καθυστερήσεων στην αξιολόγηση αρχίζουν να λαμβάνουν πλέον σάρκα και οστά, καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται ούτε καν να ξεκινήσουν την αξιολόγηση. Αυτό φάνηκε και σήμερα, από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε να δεσμευθεί για συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωναν άγνοια για τα περί επιστροφής του ΔΝΤ στις 18 Ιανουαρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται επιστροφή τους πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Ήδη στις Βρυξέλλες το κλίμα απέναντι στην Αθήνα χαρακτηρίζεται «παγωμένο», αφού, παρά την επίσημη αντίδραση πως περιμένουν πρώτα τη μετάφραση των 170 σελίδων του Ασφαλιστικού, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει κατά βάση μέτρα που χαρακτηρίζονται αντιαναπτυξιακά, ενώ δίνουν αντικίνητρα για παραμονή στην εργασία, αφού μειώνουν παραπάνω το ποσοστό αναπλήρωσης για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές, μετά τη δεκαπενταετία.

Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν στο αποψινό δείπνο του EWG, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα δείξουν τις διαθέσεις τους στον Γιώργο Χουλιαράκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί τους για το Ασφαλιστικό, ενώ με θυμηδία αντιμετωπίζουν τη νέα επιχείρηση «διεθνοποίησης» των ελληνικών θέσεων, από την κυβέρνηση μέσω της περιοδείας Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστήριζαν ότι φέρνει στο νου τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Γ. Βαρουφάκη να περιοδεύει ανά την Ευρώπη για να πάρει τελικά το ίδιο μήνυμα από όλους τους υπουργούς Οικονομικών: «βρείτε τα με τους θεσμούς».