Αξιωματούχοι στους FT: Σκούρα τα πράγματα, ετοιμάζεται και plan B για την Ελλάδα

Αξιωματούχοι στους FT: Σκούρα τα πράγματα, ετοιμάζεται και plan B για την Ελλάδα

Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρει η εφημερίδα. 

Ένας δυσμενές κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση περιγράφει ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο προγραμματίστηκε μετά την τέταρτη διαδοχική αποτυχία του Eurogroup αυτήν την εβδομάδα να βρει κοινό έδαφος με την Αθήνα, παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τους επικεφαλής των θεσμών.

«Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα σχέδια των δανειστών χάλασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες.

«Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία. Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρουν οι FT.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Τα πράγματα είναι σκούρα». Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν σημαίνει πως «τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ηγέτες». Αλλά συνεργάτες πρωθυπουργών δήλωσαν ότι η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θέλει το ζήτημα να διευθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, παρά την επιθυμία του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του.

Το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, αντίγραφο του οποίου έχουν οι Financial Times, κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιμένει στην συγκεκριμενοποίηση των απαιτήσεων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τις συντάξεις, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.

«Χωρίς μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να περάσουν τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και να παραταθεί το πρόγραμμα πριν λήξει την Τρίτη. Αρκετά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bundestag, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος».