Ο Μάριο Ντράγκι κρατάει τα κλειδιά των ελληνικών τραπεζών

Ο Μάριο Ντράγκι κρατάει τα κλειδιά των ελληνικών τραπεζών

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τον ELA. 

Πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει άμεσα στην παροχή του ELA στις ελληνικές τράπεζες μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα ο οικονομικός συντάκτης του ΒΒC Robert Peston μεταδίδει πως έχει πληροφορίες ότι η ΕΚΤ θα κόψει τον ELA για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του όμως ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι «εάν η ΕΚΤ κόψει τη γραμμή ζωής των ελληνικών τραπεζών, θα φάω τα… εσώρουχά μου. Θα βάλουν οροφή στον ELA, αλλά δεν θα τον τερματίσουν».

Εξηγώντας την εκτίμησή του, ο δημοσιογράφος των FT, σημειώνει ότι «η ΕΚΤ τείνει να αλλάξει σταδιακά την πολιτική της. Έτσι, θα βάλει ταβάνι στον ELA και εν συνεχεία θα αυξήσει το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα χωρίς να διακόψει τη ρευστότητα μέχρι το τέλος.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στις 12:00 μέσω τηλεφώνου, για να αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί καθώς η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο μετέχουν τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι 19 διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, λαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω έκτακτων δανείων.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι τραπεζίτες, καθώς έχουν προγραμματίσει για σήμερα, το πιθανότερο πριν από την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να εξετάσουν τα σενάρια για τις τράπεζες μετά τις αποφάσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ.

Ένα σενάριο που σύμφωνα με τους Financial Times φαίνεται να κερδίζει έδαφος για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι αυτό της κήρυξης τραπεζικής αργίας (bank holiday) για μερικές ημέρες, ίσως και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα θα επιβληθούν capital controls ούτως ώστε να προστατευθεί αφενός το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αφενός να περιορισθεί η μετάδοση της κρίσης προς το ευρωσύστημα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω ATMs.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γαλλικής Liberation αναφέρει ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει σήμερα Κυριακή να προχωρήσει σε capital controls. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επικαλείται δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls καθώς η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει την Κυριακή, capital controls».

Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

«Η ΕΚΤ δεν πρέπει να τραβήξει την πρίζα»
«H EKT δεν μπορεί να σταματήσει τη γραμμή στήριξης της Ελλάδας», επισημαίνει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς και προσθέτει ότι «δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό, Europe 1, o Βαλς προειδοποίησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έδωσε μια δραματική τροπή στα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία έχει κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια συμφωνία και διευκρινίζει ότι «η διακοπή δεν ήταν θετική ως κίνηση γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί».

«»

Πότε και γιατί εφαρμόζονται capital controls
O καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και σύμβουλος σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού και του τομέα μεταποίησης, κ. Χαράλαμπος Γκότσης αναφέρει στο news247.gr:

«Όταν υπάρχουν φαινόμενα όπως το σημερινό στη χώρα μας. Όταν υπάρχει αθρόα προσέλευση καταθετών στα ΑΤΜ. Προσωπικά και από την μακροσκοπική παρατήρησή μου στο κέντρο της Αθήνας, είδα σαφώς κόσμο στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών, αλλά δεν ξεπερνούσε στις περισσότερες περιπτώσεις τα 15 άτομα. Άρα, δεν μπορούμε σίγουρα να μιλάμε για bank run και ολοκληρωτική κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, γιατί όπως προαναφέραμε, η κίνηση αυτή είναι προς το παρόν, ελεγχόμενη. Και ελπίζουμε να μην αλλάξει αυτή η εικόνα, γιατί αυτό θα σημάνει μία πολύ αρνητική εξέλιξη».

Διαβάστε ακόμη: 

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα

Mέτρα για τις ελληνικές τράπεζες «δείχνει» το Eurogroup