BBC: Κινεζική χείρα βοηθείας για την Αθήνα;

BBC: Κινεζική χείρα βοηθείας για την Αθήνα;

«Σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της». 

«Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με την κυβέρνηση να ξεμένει από χρήματα, μπορεί η χώρα να ελπίζει σε μία μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ευρώπη ή θα πρέπει να στραφεί προς την πλούσια σε μετρητά Κίνα;», διερωτάται το BBC, το οποίο σε ρεπορτάζ του προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρωζώνη.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη, John Sudworth, μεταδίδει πως μετά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Πεκίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο επόμενος προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος σημειώνει πως η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015, αν και ακόμη δεν έχει «κλείσει» η ημερομηνία.

«Αυτό το γεγονός μας δίνει την αίσθηση πως κάτι άκρως σημαντικό συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και μπορεί, πολύ απλά, η Κίνα να βλέπει την Ελλάδα ως μια έξοχη ευκαιρία για επένδυση τώρα που κάποια κομμάτια της κρατικής περιουσίας θα αρχίσουν να πωλούνται», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος του BBC και προσθέτει:

«Φτάνουν και στο Πεκίνο αυτές οι φήμες ότι η Ελλάδα θα προστρέξει στην κινεζική κυβέρνηση ως την ύστατη λύση, αν δεν τα βρει με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Βέβαια, τέτοιου είδους ειδήσεις υπάρχουν και για τη Ρωσία, μόνο που λόγω των τωρινών συνθηκών είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας».
Financial Times: Η Ελλάδα δεν θα βρει τη σωτηρία στη Μόσχα

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times, που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα βρει τη σωτηρία στη Μόσχα», σημειώνει πως «ο Πούτιν θα μάθει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν «ριχτεί» στην Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Παράλληλα υπογραμμίζεται: «Οι Έλληνες θα πρέπει να σκεφτούν σε ποιο βαθμό θα ήθελαν να συνδεθούν με μια χώρα που εστιάζει σαφώς στη διαχείριση της δικής της οικονομικής κρίσης. Οι Ρώσοι, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να μάθει πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν «ριχτεί» στην Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει παρόμοιες απώλειες».