Black Friday: Τί και πώς ψώνισαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα

Black Friday: Τί και πώς ψώνισαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα
epa05647580 Black Friday banners in a store's window in New York, New York, USA, 25 November 2016. Black Friday is the day following Thanksgiving and the traditional beginning of the Christmas shopping season. In recent years retailers have been opening on Thanksgiving. EPA/ALBA VIGARAY

Η συμμετοχή τόσο των καταστημάτων όσο και των καταναλωτών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη - Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες. 

Οι Έλληνες καταναλωτές «αγκάλιασαν» φέτος τη «Μαύρη Παρασκευή» του εμπορίου με σημαντική συμμετοχή, ενώ και τα καταστήματα προχώρησαν σε μεγαλύτερες προσφορές.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα της εταιρείας ierax analytics σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις καταναλωτές προχώρησε σε κάποια αγορά προϊόντος κατά τη διάρκεια της Black Friday. Μάλιστα στις νεαρές ηλικίες (18-24) το ποσοστό αυτό φθάνει το 50%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των καταναλωτών ψώνισε με επίσκεψη σε καταστήματα (58,2%) ενώ ηλεκτρονικά επέλεξε να ψωνίσει το 24,3%, κυρίως λόγω ευκολίας. Και με τους δύο τρόπους ψώνισε το 17,4% των ερωτώμενων.

Το 58,7% των καταναλωτών έδωσε για τις αγορές του μέχρι 100 ευρώ, 18,5% έδωσαν 101-200 ευρώ, 14,3% έδωσαν 201-400 ευρώ ενώ 6,3% ξεπέρασε τα 400 ευρώ για τις αγορές του.

Ένας επίσης ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Black Friday με το ποσοστό τους να είναι στο 40,4% ενώ μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες αγόρασε κάποιο προϊόν. Όμως οι άνδρες, αν και ψώνισαν λιγότερα, ξόδεψαν περισσότερα χρήματα καθώς είναι πρώτοι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, εκτός από τη μικρότερη κλίμακα, δηλαδή των αγορών μέχρι 100 ευρώ.

Φαίνεται πως οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών.

Σχετικά με τους λόγους που κάποιος δεν προχώρησε σε κάποια αγορά κατά την Black Friday, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η άποψη των καταναλωτών πως τα καταστήματα δεν κάνουν πραγματικές εκπτώσεις (65.3%), ενώ ένας στους πέντε δήλωσε πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει κάποιο προϊόν που ήθελε. Περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως δε βρήκε τα προϊόντα που ήθελε σε έκπτωση ενώ στο 20,1% βρίσκονται και όσοι δεν είχαν ανάγκη να ψωνίσουν κάτι.

Στο ίδιο μέγεθος είναι όσοι δε συμφωνούν με την Black Friday ως πεποίθηση ή/και την θεωρούν ξενόφερτο έθιμο. Μόλις στο 3% είναι αυτοί που προσπάθησαν να ψωνίσουν αλλά έφυγαν λόγω υπερβολικής κίνησης.

Η έρευνα της ierax analytix, διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (http://ierax.gr) και των social media, στο διάστημα 25-26 Νοεμβρίου 2017. Συνολικά συμμετείχαν 587 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας 18-55 ετών.