Μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας με φόντο την Κριμαία

Μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας με φόντο την Κριμαία

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης, από την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους. Επιπλέον, οι «28» ζητούν από τη Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών και προσθέτουν: «Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.

Διαβάστε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων ρώσων πολιτών.

Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…

Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Οριστικό τέλος στην επίσκεψη του απεσταλμένου του ΟΗΕ
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την αποστολή του, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σέρι εστάλη στην Κριμαία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί, όμως θα παραμείνει στο Κίεβο και θα βοηθήσει τον αναπληρωτή του Μπαν Γιαν Ελίασον.

Στο μεταξύ δεκάδες στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τους οποίους είχε ζητήσει η Ουκρανία για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην Κριμαία, δεν κατάφεραν να φτάσουν στη χερσόνησο, καθώς ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος.

Η αποστολή των 43 άοπλων παρατηρητών από 23 χώρες μέλη του ΟΑΣΕ θα επιστρέψει τώρα στην ουκρανική πόλη Χερσόν, που βρίσκεται μεταξύ της Οδησσού και της Κριμαίας, για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, ανακοίνωσε ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

Διαβάστε ακόμη: Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία

Οργή προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας ότι θα διεξαχθεί με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας».

Μιλώντας μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

«Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

«Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους σε απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ άνοιξε τον δρόμο και για το πιθανό πάγωμα πόρων.

«Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο ίδιος ζήτησε «οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει το κοινοβούλιο της Κριμαίας με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς παράνομο και παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του, Τζεν Ψάκι.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η πρόταση η Κριμαία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα ή μια ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο για να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία είναι εντελώς παράνομη βάσει του συντάγματος της Ουκρανίας», υπογράμμισε η Ψάκι.