«Bραδυφλεγής βόμβα» το Σκοπιανό για το πολιτικό σκηνικό

«Bραδυφλεγής βόμβα» το Σκοπιανό για το πολιτικό σκηνικό

Τα σενάρια για εκλογές με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό και οι επιλογές της κυβέρνησης.

Η υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό δρομολογεί εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας.  Ο «μαραθώνιος» για την υλοποίηση της συμφωνίας στην πράξη έχει ήδη ξεκινήσει από σήμερα, ενώ και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει στην εξίσωση των εξελίξεων η στάση που κρατήσει ο Πάνος Καμμένος, όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική όχι μόνο με την ψήφο, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσουμε, ώστε αυτήν τη συμφωνία να μην την επικυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Καμμένος στη βουλή και αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2018 οι ΑΝΕΛ ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση πριν κυρώσει την συμφωνία με τα Σκόπια ή θα καταψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση.

Στη δεύτερη περίπτωση ήδη ακούγονται σενάρια για στροφή της κυβέρνησης προς το Ποτάμι και σε βουλευτές της κεντροαριστεράς. Σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι έχουν αθροιστικά 151 βουλευτές. Αν επομένως οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν την συμφωνία και προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές: ή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή να αναζητήσει νέες κυβερνητικές συμμαχίες στην κεντροαριστερά και στο Ποτάμι.

«Στους μήνες που θα έρθουν, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα, δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν», είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του στη βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, προαναγγέλοντας, ουσιαστικά, τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν ως τα τέλη του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019, αρκετούς μήνες πριν τις ευρωκλογές του Μαίου 2019, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές.

Το σενάριο η συμφωνία να έρθει την άνοιξη του 2019 στη Βουλή

Με βάση τις μέχρι τώρα προβλέψεις, η συμφωνία για το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή τέλη Δεκεμβρίου, αφού τα Σκόπια ολοκληρώσουν το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση. Όμως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ζάεφ να χρειαστεί κάποιες επιπλέον εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία από την πλευρά του, κάτι που η κυβέρνηση μάλλον θα δεχθεί …ευχάριστα.

Και αυτό γιατί η συμφωνία θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο πιο κοντά στον Μάιο του 2019, όταν ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει πλέον οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές…