Doing Business: H Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 72η θέση

Doing Business: H Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 72η θέση

Βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η από την 89η θέση πέρυσι στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) με βάση το επιχειρηματικό κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Άσμουσεν: «Η ελληνική οικονομία είναι πιο ελκυστική πλέον»

Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).

Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι – σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.

Δείτε: Οι πόλεις-παράδεισοι για τους 20άρηδες και τους 30άρηδες

«Όταν γίνεται συστηματική δουλειά …τα αποτελέσματα φαίνονται»
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών.

Συνολικά, την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε 28 βαθμίδες στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς πέρυσι βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης «Doing Business» ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής:

«Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς όπου ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως στον τομέα της διευκόλυνσης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, της προστασίας των επενδυτών και στις εξαγωγές. Όταν γίνεται συστηματική δουλειά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση τα αποτελέσματα φαίνονται. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από τα συναρμόδια Υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας μας στην έκθεση Doing Business αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα κλειδιά για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, ακόμη και αν απαιτείται το «ξεβόλεμα» ορισμένων οι απαιτούμενες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσει ο καθένας τη μικρή του μάχη αλλά να κερδίσουμε όλοι μαζί τον πόλεμο».