Το «δαχτυλίδι» του Ρούπερτ

Το «δαχτυλίδι» του Ρούπερτ

Αλλαγή φρουράς, με κληρονομικό... «χάρισμα», στην αυτοκρατορία του Αυστραλού μεγιστάνα Μέρντοχ.

Λάχλαν ή Τζέιμς; Τα «στοιχήματα» πέφτουν βροχή για το ποιος από τους δύο «χρυσούς»  κληρονόμους της δυναστείας Μέρντοχ τελικά θα επικρατήσει, μετά την πρόσφατη απόφαση του ζάπλουτου πατέρα τους, του Αυστραλού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, να συν-αναθέσει στα δύο «βλαστάρια» του τα ηνία της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας.

Έτσι, ο 42χρονος «άσωτος» Λάχλαν -που προ εννέα ετών είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της Νews Corp– επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος», αναλαμβάνοντας μη εκτελεστικός συμπρόεδρος του μιντιακού ομίλου, αλλά και της κινηματογραφικής 21st Century Fox, έχοντας ως προϊστάμενο τον 83χρονο πατέρα του.

Όσο για τον 41χρονο Τζέιμς, που χάρη στην πατρική προστασία κατάφερε να βγει αλώβητος από το μέγα σκάνδαλο υποκλοπών της News Of The World στη Βρετανία; Με την ώθηση και πάλι του «μπαμπά», ξανα-ανεβαίνει τα σκαλιά της εταιρικής ιεραρχίας, αυτή τη φορά αναλαμβάνοντας γενικός διευθυντή της 21st Century Fox, μαζί με τον στενό συνεργάτη του Ρούπερτ, Τσέις Κάρεϊ.

Ούτως ή άλλως, «στους κόλπους του ομίλου, η διαδοχή από τους γιους θεωρείτο πάντα τετελεσμένο γεγονός», λέει ανωνύμως στους New York Times ένα στέλεχος του ομίλου. «Η οικογένεια Μέρντοχ ελέγχει εξάλλου το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα οι δύο κληρονόμοι να παίρνουν σήμερα θέση στα διοικητικά συμβούλια και της News Corporation και της 21st Century Fox».

Μοιραία, λοιπόν, η εξέλιξη αυτή «δείχνει» ότι ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για την «κληρονομική» διαδοχή του Μέρντοχ στην ηγεσία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, συνολικής αξίας άνω των 83 δισ. δολαρίων, την οποία εξ αρχής διοικούσε λίγο-πολύ ως την οικογενειακή επιχείρησή του. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο 83χρονος μεγιστάνας σκοπεύει σύντομα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ή ότι η οικογένεια ερχόταν πάντα πρώτη.

Επί χρόνια, οι σχέσεις του Μέρντοχ με τα παιδιά του κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας – από το 2000 μέχρι και σήμερα, εξάλλου, η κόρη του Ελίζαμπεθ δεν θέλει να έχει καμία επιχειρηματική συνεργασία μαζί του. Έφθασαν δε σε οριακό σημείο μετά τον γάμο του με την κατά πολύ νεότερή του Γουέντι Ντενγκ: εξ’ ου και αίφνης βελτιώθηκαν αμέσως μετά το διαζύγιο του ζεύγους.

Η αλλαγή αυτή στη ζωή του πατέρα τους έφερε μάλιστα πιο κοντά τον Λάχλαν και τον Τζέιμς -αν και κυρίως λόγω συμφέροντος, κατά πως λένε οι «κακές γλώσσες». Το μεγάλο τώρα ερώτημα είναι τα δύο αδέλφια θα καταφέρουν να μείνουν μονοιασμένα, καθώς θα δέχονται «φίλια πυρά» από ανώτερα εταιρικά στελέχη -που φιλοδοξούν να πάρουν κι αυτά σειρά για ανέλιξη στην αυτοκρατορία Μέρντοχ- αλλά κι εν όψει των οικονομικών προκλήσεων του ομίλου, κυρίως για την News Corp, που βλέπει τον τελευταίο καιρό να συρρικνώνονται τα διαφημιστικά έσοδα και τα εταιρικά κέρδη.

Διαβάστε ακόμη: 

Η επιστροφή του «ασώτου» ταράζει τα media

Συνεχίζει να πουλάει ο Ρούπερτ Μέρντοχ