Δεύτερος γύρος «blame game» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Δεύτερος γύρος «blame game» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) walks past his German counterpart Wolfgang Schaeuble (L) at the start of a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, August 14, 2015. Euro zone finance ministers will discuss whether to agree a third bailout package for Greece on Friday at their meeting in Brussels after the Greek parliament voted to approve the terms. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1O9M4

Η δήλωση Τσακαλώτου για καθυστερήσεις, οι επιφυλάξεις των δανειστών και η «καυτή πατάτα» των εργασιακών.

«Αν υπάρξει καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα είναι ευθύνη της Ελλάδας» δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η δήλωση, θα προκαλούσε αίσθηση, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όλα τα μηνύματα ήταν θετικά για την Αθήνα, αν δεν είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της επιστολής-κατηγορώ προς τους θεσμούς, με την οποία ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για αυτό που θα ακολουθήσει.

Σε επίσημο επίπεδο όλοι δηλώνουν έτοιμοι για αξιολόγηση-εξπρές, ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις επίσημες διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι «όλα θα γίνουν γρήγορα», καθώς διαπιστώνουν καθυστερήσεις στο μέτωπο των 15 ορόσημων (milestones) του Σεπτεμβρίου, παρά τις 6 επιστολές που έχει ήδη αποστείλει ο Ντέκλαν Κοστέλλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Στις Βρυξέλλες αρχίζουν πλέον και συζητούν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «παίζει καθυστερήσεις» και ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς, όπως φαίνεται, κανείς δεν θέλει να ανοίξει η συζήτηση για τα εργασιακά. Κάπως έτσι ερμηνεύουν την καθυστέρηση στην υλοποίηση των οροσήμων του Σεπτεμβρίου, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ και την έναρξη στη συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης.

«Είναι φυσικό, λοιπόν, η Αθήνα να επιχειρεί να αποποιηθεί της ευθύνης για την καθυστέρηση και να κατηγορεί για αυτή τα τεχνικά κλιμάκια», υποστηρίζουν αξιωματούχοι με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης. «Άλλωστε, οι δανειστές ήταν πάντα ο βολικός κακός», συμπληρώνουν με νόημα…