Οι δέκα συμβουλές επιχειρηματικής επιτυχίας του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Οι δέκα συμβουλές επιχειρηματικής επιτυχίας του Ρίτσαρντ Μπράνσον
Photo:

Ιδού οι σημαντικότερες συμβουλές του Ρίτσαρντ Μπράνσον για να επιτύχετε στις business.

Γράφει σε πρώτο πρόσωπο ο ιδρυτής της Virgin

Συχνά με ρωτούν πώς έφτασα εδώ που είμαι και πώς η μάρκα Virgin πέτυχε όλα όσα έχει πετύχει. Αν και δεν μπορείς να …κόψεις δρόμο για την επιτυχία, συγκεκριμένες δράσεις και νοοτροπίες μπορούν να βοηθήσουν. Να λοιπόν ποιες είναι οι 10 κορυφαίες συμβουλές μου για να λειτουργείτε στις επιχειρήσεις με τον τρόπο της Virgin.

1. Ακολουθήστε τα όνειρά σας.
Θα ζήσετε μια πολύ καλύτερη ζωή αν ακολουθήσετε τα πάθη σας. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πράγματα που αγαπούν ευχαριστιούνται περισσότερο τη ζωή από τους άλλους, απλά και μόνο επειδή κυνηγούν τα όνειρά τους.

2. Κάντε το καλό.
Αν δεν συμβάλλετε στη βελτίωση της ζωής των άλλων ανθρώπων, δεν θα έπρεπε να είστε στο κόσμο των επιχειρήσεων – είναι τόσο απλό. Οι εταιρείες έχουν ευθύνη να κάνουν τη διαφορά – το χρωστάνε στην κοινότητά τους, στους εργαζόμενους, στους πελάτες, στον καθένα. Και το να κάνεις το καλό είναι καλό και για τις business.

3. Πιστέψτε στις ιδέες σας και δώστε ό,τι έχετε για την υλοποίησή τους.
Η με πάθος αφοσίωση στην επιχείρηση και στους στόχους σας μπορεί να συνιστά όλη τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Αν εσείς δεν είστε περήφανος για ό,τι κάνετε, γιατί να είναι οι άλλοι; Μην παρασυρθείτε στο τυφλό κυνήγι των κερδών – εστιάστε στο να είστε ο καλύτερος σε ό,τι κάνετε. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

4. Ευχαριστηθείτε το, και βεβαιωθείτε ότι και οι υπόλοιποι της ομάδας σας κάνουν το ίδιο.
Το να περνάς καλά είναι μια απ’ τις σημαντικότερες – και πιο υποβαθμισμένες – πτυχές μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας. Αν δεν την ευχαριστιέστε, τότε μάλλον είναι και ώρα να την λήξετε. Αν οι εργαζόμενοί σας περνάνε καλά, τότε θα νοιάζονται για τους πελάτες και θα δουλεύουν καλύτερα. Προσλάβετε ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν.

5. Μην παραδίδετε τα όπλα.
Σε κάθε επιχειρηματική ή άλλη περιπέτεια στην οποία βρέθηκα, αντιμετώπισα δύσκολες στιγμές. Το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν να πετάξω λευκή πετσέτα και να φύγω. Θα εντυπωσιαστείτε όταν συνειδητοποιήσετε τι μπορείτε να πετύχετε μένοντας προσκολλημένοι στους στόχους σας. Αν αποτύχετε, κάντε ένα πίσω, και προσπαθήστε ξανά.

6. Ακούστε, κρατήστε σημειώσεις, και θέστε νέες προκλήσεις για τον εαυτό σας.
Αν δεν γράφετε σε χαρτί τις δικές σας αυθόρμητες ιδέες – καθώς και των άλλων -, τότε αυτές μπορεί να ξεχαστούν. Κάντε λίστες με τους στόχους σας. Και να θυμάστε ότι πρέπει να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο.

7. Αναθέστε καθήκοντα και ξοδέψτε χρόνο με την οικογένειά σας.
Η τέχνη της ανάθεσης αρμοδιοτήτων είναι μια απ’ τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας. Το να φέρετε στην εταιρεία άτομα που μπορούν να επιτελέσουν τα καθήκοντα στα οποία εσείς δεν είστε τόσο καλός μπορεί να σας ελευθερώσει χρόνο για να σχεδιάσετε το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας. Επίσης, μπορεί να σας επιτρέψει να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα.

8. Επικοινωνήστε, συνεργαστείτε, και επικοινωνήστε λίγο ακόμα.
Δουλέψτε και παίξτε με άλλους. Ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς και εταιρείες όπως η Pixar έφτιαξαν ανοιχτά περιβάλλοντα εργασίας που ενθάρρυναν τη μίξη – κι εσείς χρειάζεστε την ίδια ατμόσφαιρα.

9. Κλείστε τα λάπτοπ και τα iPhone, και βγείτε έξω.
Μην κάθεστε μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα. Σβήστε τα πάντα και βγείτε έξω, στον κόσμο. Αν έχετε παρατήσει αυτό το σκέλος της ζωής, ξεκινήστε απ’ την αυλή σας και μετά διευρύνετε το πεδίο της αντίληψής σας. Με τόσους θαυμάσιους ανθρώπους και τόσες φανταστικές περιπέτειες που σας περιμένουν, δεν έχετε χρόνο για χάσιμο.

10. Κάντε ό,τι αγαπάτε και βάλτε έναν καναπέ στην κουζίνα.
Εφόσον είστε περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που αγαπάτε και κάνετε αυτό που αγαπάτε, δεν παίζει ρόλο πού ζείτε ή πόσα λεφτά έχετε. Περάστε χρόνο όλοι μαζί στην κουζίνα. Μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σας κι έναν σύντροφο που αγαπάτε• ειλικρινά, δεν χρειάζεστε πολλά περισσότερα.