Δεν έφερε λύση στον επερχόμενο παγκόσμιο εμπορικό «πόλεμο» η Σύνοδος των G20

Δεν έφερε λύση στον επερχόμενο παγκόσμιο εμπορικό «πόλεμο» η Σύνοδος των G20
epa06903238 A handout photo made available by the G20 shows the Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde (on screen), participating in a meeting of finance ministers and the governors of the Central Banks of the G20 countries, in Buenos Aires, Argentina, 21 July 2018. The Finance Ministers and the Governors of the Central Banks of the G20 countries began today a meeting in Buenos Aires in which they will debate on the future of work and infrastructure for development, defined priorities of Argentina, which holds the annual presidency of the G20. EPA/G20 / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πυρά των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών κατά των ΗΠΑ για την πολιτική Τραμπ και την επιβολή δασμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον στους τομείς του εμπορίου και της νομισματικής πολιτικής, υπενθύμισε το στάτους του «συμμάχου» και όχι «του εχθρού» των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού, αλλά του συμμάχου», επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε την Παρασκευή τους Ευρωπαίους «εχθρούς» επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες. Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο» υπογράμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρώπη είναι θύμα παράπλευρων ζημιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Προσπαθούσε να χτίσουμε γέφυρες» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ είχε καταστήσει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εξετάσει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς η Ουάσινγκτον πρώτα να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Λε Μερ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα αποσύροντας τους δασμούς, σημείωσε.

Παράλληλα κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τη στάση της στην επιβολή των δασμών.

“Αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους, θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Καλούμε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν, να σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.