Δεν θα φορολογηθούν στάνες, μαντριά και αποθήκες αγροτεμαχίων

Δεν θα φορολογηθούν στάνες, μαντριά και αποθήκες αγροτεμαχίων

Η κυβέρνηση κάνει πίσω μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της για «άδικη φορολόγηση των αγροτών».

Πίσω έκανε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις για «άδικη φορολόγηση των αγροτών» και δεν θα φορολογήσει αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων.
Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση 22 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη σχετική διάταξη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η φορολόγηση των συγκεκριμένων αποθηκευτικών χώρων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η μη φορολόγηση των χώρων αυτών ήταν ένα βασικό αίτημα των αγροτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Νωρίτερα 22 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και ιδιαίτερα τις διατάξεις εκείνες που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Τσίπρας: «Με τον φόρο ακινήτων δημεύεται η περιουσία των πολιτών»

Συγκεκριμένα οι 22 βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για υπερβολική φορολόγηση των αγροτών γεγονός που αφενός θα εμποδίσει την επενεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και αφετέρου αμφισβητείται το κατά πόσο οι αγρότες θα καταφέρουν τελικά να ανταποκριθούν στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν.

Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Ιορδάνη Τζαμτζή αναφέρουν ότι στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο περιλαμβάνει και τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης για τα αγροτεμάχια ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

«Ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και από τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.Εάν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω» συνεχίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Με δεδομένο ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνση τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική».

Στη συνέχεια οι βουλευτές της ΝΔ περιγράφουν αναλυτικά τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και παράλληλα καταθέτουν και τις δικές τους προτάσεις.

Καταλήγοντας, ρωτούν τον Γιάννη Στουρνάρα τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα υπογράφουν οι εξής βουλευτές της ΝΔ: Τζαμτζής Ιορδάνης, Βογιατζής Παύλος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Αντωνίου Μαρία, Νταβλούρος Αθανάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, , Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Ταλιαδούρος Σπύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βλαχογιάννης Ηλίας, Στύλιος Γιώργος, Μαρίνος Ανδρέας, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Γιάννης, Σκόνδρα Ασημίνα, Βλάχβεης Μενέλαος, Σαμπαζιώτης Δημήτριος και Κουτσούμπας Ανδρέας.