Δένδιας: Φτηνότερη χρηματοδότηση των ΜμΕ από Σεπτέμβριο

Δένδιας: Φτηνότερη χρηματοδότηση των ΜμΕ από Σεπτέμβριο

Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Επενδυτικό Ταμείο.

Tον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Επενδυτικού Ταμείου, όπως σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΜEGA και γνωστοποίησε ότι οι συμβάσεις με τις τράπεζες είναι σε τελικό στάδιο υπογραφής. Όπως είπε, «ήδη, για μία τράπεζα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της και οι υπόλοιπες θα είναι περίπου αντιγραφή της μίας που έχει ολοκληρωθεί».

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία όσα χρήματα θα έπρεπε να έχουν κατευθυνθεί και οι επαφές που είχε στη Γερμανία τις προηγούμενες μέρες αφορούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Όπως είπε, «με τους Γερμανούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε να συνυπογράψουμε ένα πλαίσιο που αφορά την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο δηλαδή, έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη φάση που βγαίνουμε πια από την κρίση, που έχει κεφάλαια και στα οποία χρειαζόμαστε συγκεκριμένη γερμανική συνεισφορά».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η μεγάλη ομάδα στην ελληνική οικονομία που είναι και σε κίνδυνο, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Εκεί, η ελληνική πλευρά έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε αυτόν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό χρειάζεται βοήθεια για να τον φέρει σε πέρας. Να μπορούν να πάρουν λεφτά με ένα επιτόκιο που να καθιστά τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Διότι όταν η ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση δανείζεται με 10% και 11%…» είπε ο κ. Δένδιας.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης έχει τρία σκέλη και αφορά πρώτον, στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δηλαδή χρέη που δεν εξυπηρετούνται και θα υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση.

Δεύτερον, αφορά στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες, αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Στόχος είναι να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Ο υπουργός είπε: «Έχουμε το ΕΣΠΑ, πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια του ΕΣΠΑ για να μειωθεί το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται, πρέπει να αλλάξουμε κανονισμό. Μονομερώς, δεν γίνεται. Είδα τον Επίτροπο Χαν δυο φορές το Σαββατοκύριακο, που δεν είναι αρνητικός, όμως δεν μπορεί ο Επίτροπος μόνος του να αλλάξει τον κανονισμό, γι’ αυτό συνάντησα και τον κ. Σόιμπλε. Κάνεις μια κουβέντα δέκα λεπτών με τον κ. Σόιμπλε, του εξηγείς τις παραμέτρους, το κοιτάει και δεσμεύεται πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ τι περίμενα πηγαίνοντας να μιλήσω; Να πει «αφήστε με να το δω και θα σας απαντήσω σε μια εβδομάδα». Έχει δίπλα του τον οικονομικό του σύμβουλο, συζητά μαζί του μισό λεπτό και σου λέει “ναι έχεις δίκιο, τα νούμερα που μου έφερες είναι σωστά, εγώ θα βοηθήσω”».

Σε ότι αφορά στον τρίτο άξονα του ελληνικού σχεδίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από τη μείωση στα επιτόκια των νέων δανείων, υπήρξε συζήτηση και για νέα κεφάλαια. «Είναι διατεθειμένη η γερμανική πλευρά να προσυπογράψει τη συμμετοχή στο δεύτερο υποταμείο που αποτελεί ταμείο παροχής κεφαλαίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός.

Για τη φορολογία, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «είναι κι ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ομολογήσουμε και εμείς και νομίζω και ο κ. Χαρδούβελης το έχει πει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι όλα τέλεια όλο αυτό τον καιρό, ότι το μείγμα μεταξύ φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών…»

Κόκκινα δάνεια
Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια είπε: «Ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε για το τι έχω υποβάλλει στην τρόικα. Κατ’ αρχήν, σε ποια φάση είμαστε. Πρώτον, έχουμε συζητήσει με τις τράπεζες. Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της, έχουμε στείλει μια περιγραφή, όχι κείμενο, στην τρόικα και περιμένουμε παρατηρήσεις. Από κει και πέρα θα συζητήσω με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει κι αυτός βαρύνοντα λόγο, θα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση τον σχεδιασμό αυτό και μετά θα πάμε στην ελληνική κοινωνία και θα πούμε “αυτό είναι”. Το σχέδιο αυτό δεν είναι σχέδιο με το οποίο κανείς μπορεί να χαρίσει χρήματα σε κάποιον, από την άλλη όμως πρέπει να προστατεύσουμε τον ζωντανό ιστό της οικονομίας”.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι έρχονται αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον Τειρεσία ενώ οι λύσεις που εξετάζονται είναι σε δύο πλαίσια, ένα για τα στεγαστικά δάνεια και ένα για τα επιχειρηματικά. Υπογράμμισε δε, σχετικά με τη διαγραφή των στοιχείων του Τειρεσία, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Δένδιας: «Περισσότερα προβλήματα από την υπερβολική φορολογία»

Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις

Η ανεργία και οι φόροι στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Σόιμπλε

Ικανοποίηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις από την KfW