Der Spiegel: Προτεραιότητα η ΕΕ στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Der Spiegel: Προτεραιότητα η ΕΕ στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

H Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), είχε “βάλει στο μάτι”, κατά προτεραιότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου των Αμερικανικών Μυστικών  Υπηρεσιών ,που πρόσφατα έλαβε προσωρινό άσυλο στην Ρωσία. 

Σε μια ανασκόπηση του Απριλίου, η NSA βεβαιώνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής σταθερότητας βρίσκονται μεταξύ των στόχων κατά προτεραιότητα της παρακολούθησης, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε δημιουργήσει μια κλίμακα από το 1 (πλέον υψηλού ενδιαφέροντος) ως το 5 (ασθενούς ενδιαφέροντος), στην οποία τα τρία αυτά θέματα κατατάσσονταν στο 3. Αντιθέτως τα θέματα που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, την ενεργειακή ασφάλεια και τα θέματα διατροφής δεν κρίνονταν ως μεγάλης προτεραιότητας, καθώς κατατάσσονταν στην βαθμίδα 5 της κλίμακας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταξύ των χωρών που αποτελούσαν στόχο του προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA, η Γερμανία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά προηγείται της Ιταλίας και της Ισπανίας, προσθέτει το Spiegel.

Προτεραιότητα δίδεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, σε αυτά της οικονομικής σταθερότητας και στους κινδύνους για τα δημοσιονομικά, τα οποία κατατάσσονται στην βαθμίδα 3 της κλίμακας προτεραιότητας, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Ομπάμα: «Θέλουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ , υποσχόμενος ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act) που επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών. «Δεδομένου του ιστορικού καταχρήσεων που έχουν γίνει από κυβερνήσεις, είναι ορθό να έχουμε ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις, ιδίως επειδή η τεχνολογία αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας».

Για το σκοπό αυτό, παρουσίασε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διορθωθούν οι αβλεψίες των προγραμμάτων αυτών αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο του Πατριωτικού Νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών αρχείων και επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα προηγουμένως για κάτι τέτοιο. «Μπορούμε και πρέπει να έχουμε περισσότερη διαφάνεια» στα προγράμματα παρακολούθησης, τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να θέσει περιορισμούς στη χρήση τους.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της. Ανακοίνωσε όμως ότι για την προστασία των πολιτών θα διορίσει έναν υπεύθυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην NSA.

Διαβάστε ακόμη: Λήξη συναγερμού για τυχόν επιθέσεις από την Αλ Κάιντα