Ομπάμα: «Παιδί που κάθεται στην τάξη και βαριέται ο Πούτιν»!

Ομπάμα: «Παιδί που κάθεται στην τάξη και βαριέται ο Πούτιν»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι έχει κακές σχέσεις με τον Ρώσο ομόλογο του σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε- Τι απαντά η Ρωσία.

Εκτενή αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας -οι οποίες δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο λόγω της υπόθεσης Σνόουντεν– έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών. Με τη σειρά του ο Ομπάμα ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν, η οποία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι έχει κακές σχέσεις με τον Πούτιν, αλλά είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος μερικές φορές φαίνεται «σαν ένα παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα, επανέλαβε ότι δεν έχει κακές προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν. «Ξέρω ότι στους δημοσιογράφους αρέσει να επικεντρώνονται στη γλώσσα του σώματος και έχει αυτό το ύφος, που μερικές φορές μοιάζει με το παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος της τάξης και βαριέται. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε μεταξύ μας συνομιλίες, πολλές φορές είναι πολύ παραγωγικές», είπε ο Ομπάμα.

«Πάγος» στις σχέσεις Ομπάμα – Πούτιν για τον Σνόουντεν

«Θα επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «κάνει ένα διάλειμμα» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα. «Το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλα θέματα.

Σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως «ορθότερο» να γίνει ένα διάλειμμα «να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και, ελπίζουμε, για τη Ρωσία επίσης», πρόσθεσε.

«Ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη», είπε ο Ομπάμα. «Θα εκτιμήσουμε (σε ποια θέματα) η σχέση μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

«Ανυπομονώ να μας φέρουν το χρυσό ομοφυλόφιλοι αθλητές και λεσβίες αθλήτριες»
Ο Ομπάμα, απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερικών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, το 2014, με αφορμή τη νομοθεσία κατά των ομοφυλόφιλων που υιοθέτησε η Ρωσία σχολιάζοντας ότι αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος χειρισμού του θέματος. Αντί για μποϊκοτάζ, είπε ότι οι Αμερικανοί αθλητές θα πρέπει να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους στις χιονισμένες πλαγιές. «Ανυπομονώ να μας φέρουν το χρυσό κάποιοι (Αμερικανοί) ομοφυλόφιλοι αθλητές και λεσβίες αθλήτριες», χαριτολόγησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ανέκαθεν υπήρχαν κάποιες εντάσεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Υποστήριξε ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος την εποχή που πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Πούτιν εντάθηκε η αντιαμερικανική ρητορική. Διαβεβαίωσε όμως ότι ο ίδιος δεν έχει «κακή προσωπική σχέση» με τον Ρώσο πρόεδρο και ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους είναι άμεσες και συχνά εποικοδομητικές.

«Προσβολή» για τον Πούτιν η ακύρωση της συνάντησης με Ομπάμα

Η απάντηση της Ρωσίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «Ψυχρός Πόλεμος» με τις ΗΠΑ: «Είναι σαφές ότι δεν έχουμε Ψυχρό Πόλεμο” μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας» είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά τις συνομιλίες που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Πρόσθεσε ότι «η υπόθεση Σνόουντεν δεν επηρεάζει σε γενικές γραμμές τη σχέση».

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε πολύ θετική την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες που είχε με τον Κέρι και είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να συγκληθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία στη Γενεύη το συντομότερο δυνατόν. Προκειμένου να ετοιμάσουν τις συνομιλίες αυτές, θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA