«Διαζύγιο» με την Burberry, «γάμος» με την Apple

«Διαζύγιο» με την Burberry, «γάμος» με την Apple

Σε νέο ρόλο η πιο ακριβοπληρωμένη CEO της Βρετανίας,  Άνγκελα Άρεντς.

Γεννήθηκε στη Νέα Παλαιστίνη, μία μικρή κωμόπολη στην αμερικανική πολιτεία της Ιντιάνα. Έκανε τα πρώτα μεγάλα επαγγελματικά της βήματα στην «κεφαλή» της Donna Karan International, στη δεκατία του ’90. Εδώ κι 7,5 χρόνια αφήνει μέρα με τη ημέρα το… «χρυσό» της αποτύπωμα στη Burberry, κρατώντας γερά τα «ηνία» της από τα μέσα του 2006.

Και τώρα, η Άνγκελα Άρεντς -η πιο ακριβοπληρωμένη CEO για το 2012 σε όλη τη Βρετανία- ετοιμάζει σιγά σιγά τις βαλίτσες της για την Αμερική, όπου από την ερχόμενη άνοιξη θα αναλάβει το νέο επιτελικό πόσο της στην Apple Inc. Εκεί, θα έχει υπό την εποτεία της ολόκληρο τον τομέα των λιανικών και διαδικτυακών πωλήσεων, ως αντιπρόεδρος του ομίλου.

Εκ πρώτης όψης, αυτός ο… διακτινισμός από τον κόσμο της μόδας και των πολυτελών ειδών στην τεχνολογική Silicon Valley φαντάζει μάλλον παράτερος. Όμως, δεν είναι καν ο πρώτος για την Apple. Προ τριών μηνών, προσέλαβε τον πρώην γενικό διευθυντή του ομίλου Yves Saint Laurent, Πολ Ντενέβ, για… «ειδικές αποστολές», που έχουν να κάνουν προφανώς με την αλλαγή του προφίλ της χρυσοφόρου εταιρίας.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται ενώ η Apple ετοιμάζει το «iWatch» της: το επονομαζόμενο «έξυπνο ρολόι» με online δυνατότητες, που θα αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και για λόγους ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να «ποντάρει» και στην υψηλή αισθητική. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μετωπική «σύγκρουση» με την Samsung και την Google, οι οποίες προχωρούν τα σχέδια για τα δικά τους smartwatch με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς…

Διαβάστε ακόμη: Η «μάχη» των smartwatches

Για την Apple, λοιπόν, η Άρεντς μπορεί να είναι ο «σμπάρος» που θα πετύχει «δύο τρυγόνια»: τουτέστιν, να πετύχει και την αισθητική αναβάθμιση, αλλά και την «εκτίναξη» των εσόδων από τις λιανικές και online πωλήσεις. Κατά προτίμηση, δε, κοντά στο 17% που ανακοίνωσε η Burberry για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στα σχέδια, μοιραία, είναι και η βαθύτερη επιχειρηματική «διείσδυση» στις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως δε στην Κίνα, που η 53χρονη Άγκελα την ξέρει πια καλά. Υπό την καθοδήγησή της, άλλωστε, η Burberry αύξησε σε 69 τα καταστήματά της στην αχανή ασιατική χώρα, και πέρυσι το 14% των εσόδων της προήλθαν μόνον από εκεί!

Αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Άρεντς θα… βγάλει γρήγορα τα λεφτά της, το ύψος της μεταγραφής της παραμένει ακόμη κρυφό. Πέρυσι, πάντως, οι συνολικές απολαβές της ως CEO της Burberry έφθασαν τα 16,9 εκατομμύρια λίρες! Φεύγοντας, θα αφήσει στο πόδι της τον 41χρονο Κρίστοφερ Μπέιλι, καλλιτεχνικό διευθυντή της Burberry τα τελευταία έξι χρόνια.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι υπό την ηγεσία και το όραμα του Κρίστοφερ και την εξαιρετική ομάδα management θα διατηρήσουμε την Burberry στην πρώτη γραμμή, και δημιουργικά και οικονομικά», ανέφερε σε μία σύντομη ανακοίνωση ο πρόεδρος του ομίλου, Σιρ Τζον Πις. Όσο για την αποχώρηση της Άρεντς; την χαρακτήρισε «φυσική εξέλιξη». Και σταμάτησε εκεί…

Διαβάστε ακόμη: Business γένους θηλυκού