Διπλωματικός «πυρετός» για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Διπλωματικός «πυρετός» για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ξεπερνά πλέον τους χίλιους ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων - Θετικό εμφανίζεται το Ισραήλ σε ενδεχόμενη παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Καθώς η 12ωρη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς οδεύει προς το τέλος της, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν πως ανέσυραν περισσότερες από 100 σορούς σήμερα από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας να έχει πλέον επίσημα ξεπεράσει τους χίλιους, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 5.870 – στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Στις 19 ημέρες των ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 40 Ισραηλινοί στρατιώτες και 2 πολίτες.

Από το Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έκαναν σήμερα έκκληση για παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός

«Όλοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυναντόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ.

 

«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ«Και σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του το Ισραήλ φαίνεται θετικό ως προς την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας. «Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει λόγος να εμποδίζονται οι κάτοικοι της Γάζας από το να συγκεντρώνουν προμήθειες εφόσον ο στρατός μας συνεχίζει το έργο του αναζητώντας τις σήραγγες. Ο πόλεμος που διεξάγουμε δεν είναι κατά του πληθυσμού», είπε Ισραηλινός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασής της.

Ο ισραηλινός στρατός συμφώνησε σε εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών για σήμερα, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την έρευνα για τις σήραγγες που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι της Χαμάς. Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.

Των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων που μετρούν 19 ημέρες ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον ΚέριΟι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σήμερα στο Παρίσι με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών–περιλαμβανομένων εκείνων του Κατάρ και της Τουρκίας, χωρών-συνομιλητών της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ αρνούνται τον διάλογο με την Χαμάς, την οποία έχουν εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεπέρασε τους 950 ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα

Σε ισχύ η 12ωρη εκεχειρία στη Γάζα με απειλές του ισραηλινού στρατού

Ανθρωπιστική βοήθεια 11 εκατ. ευρώ στους άμαχους της Γάζας

Ξεκινούν οι έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα