ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

Επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ μιλά για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Handelsblatt» παραχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Στο πλαίσιο αυτής, δήλωσε πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

«Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε», δήλωσε ο Μπλανσάρ και προσέθεσε: «Μελετήσαμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κρίση επεκτεινόταν σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα να την σταματήσει».

Ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι «είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν και μια σειρά από “αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις”», σημειώνει και συμπληρώνει:

«Η θέση του Ταμείου είναι στις μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά ευέλικτη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας. Το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί κατάλληλο».