Δρομολογεί την προσωρινή έξοδο το ΔΝΤ

Δρομολογεί την προσωρινή έξοδο το ΔΝΤ
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde arrives at Brazil's Finance Ministry before a meeting with Brazilian Finance Minister Joaquim Levy in Brasilia, May 21, 2015. REUTERS/Ueslei Marcelino - RTX1E0RW

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδέκτες απο τους Γερμανούς.

Η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που κατέθεσε το ΔΝΤ στο EWG θέτει σε νέα βάση τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο, θέτει ουσιαστικά εαυτόν εκτός προγράμματος, αφού όχι μόνο ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατα 50%, αλλά επιπλέον θέλει τα μέτρα να ορισθούν εμπροσθοβαρώς, καθώς επίσης και να μην υπάρχει αιρεσιμοτητα για όσα μέτρα απαιτηθούν μετα τη λήξη του προγράμματος.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητάει, εφόσον το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως έως το 2018 και εάν χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αυτή να μη δοθεί με νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, διότι όπως σημειώνει, κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αφού θα έπληττε την εμπιστοσύνη.

Το ΔΝΤ ζητάει να παραταθούν οι περίοδοι χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων απο έξι έως και 20 χρόνια, οι περίοδοι χάριτος για την πληρωμή των τόκων έως 24 χρόνια και οι ωριμάνσεις των δανείων έως το 2080.

Ζητεί πάγωμα επιτοκίων στο 1,5% έως το 2040 και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες, ενώ ο στόχος για την ανάπτυξη εχει τεθεί στο 1,75% μακροπρόθεσμα.

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδέκτες απο τους Γερμανούς.

Άλλωστε, η εντολή που φέρεται να εχει δώσει η Άνγκελα Μερκελ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να εγκρίνει μεν τη δόση, αλλα να μην δώσει τίποτα εμπροσθοβαρές για το χρέος, οϋτε να αφήσει το Δ.Ν.Τ να φύγει από το πρόγραμμα.

Για το λόγο αυτο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το Eurogroup θα εγκρίνει μεν την εκταμίευση της δόσης, δεν πρόκειται ομως να καταλήξει σε οριστική απόφαση για το χρέος.

Το έδαφος εχει στρωθεί, ώστε η απόφαση που θα ανακοινωθεί να ικανοποιεί όλους.

Έτσι, φαίνεται πως το ΔΝΤ θα μείνει εκτός τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ, εάν προχωρήσει το ζήτημα της επαναγοράς του μεγαλύτερου μέρους των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, τότε η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορεί να φέρει ενώπιον του ΔΣ ένα αίτημα για νέο πρόγραμμα, με πολύ λιγότερα χρήματα, που δεν θα ξεπερνά τα πέντε δια. ευρώ.

Αλλά και η Γερμανία θα εχει ικανοποιήσει το σκληρό μέτωπο, που θέλει και πίστη τήρηση του προγράμματος και το Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα και μικρή ελάφρυνση χρέους.