e-Fresh.gr: Έτσι αλλάζει την αγορά των online super market στην Ελλάδα

e-Fresh.gr: Έτσι αλλάζει την αγορά των online super market στην Ελλάδα

Από την οθόνη του υπολογιστή, τα ψώνια απέχουν ένα …κλίκ μακριά. Τι αποκαλύπτουν τα στελέχη του νέου παίχτη στο online grocery στο FortuneGreece.

Αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές προϊόντα από on line super market; Ακόμη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, υπάρχει δρόμος…ώστε μια τέτοια επιλογή να γίνει βασική και για τον Έλληνα καταναλωτή, όμως δεν αμφισβητείται η δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε αυτόν τον τομέα.

Άλλωστε ήδη παραδοσιακά μεγάλοι παίκτες στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων έχουν αναπτύξει την online παρουσία τους και έχουν επενδύσει, ώστε να λάβουν θέση στο αναπτυσσόμενο ηλεκτρονικό κανάλι αγορών, ενώ παρουσία διαθέτουν και αυτόνομες επιχειρήσεις. Η αγορά θεωρεί ότι το online super market έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά κυρίως λόγω ωρίμανσης της σχέσης των Ελλήνων καταναλωτών με τις ηλεκτρονικές αγορές και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναμένεται η είσοδος και νέων παικτών με τελευταία δυναμική προσθήκη αυτή του e-fresh.gr, ενός super market στην πόρτα σας όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το λανσάρισμά του.

Η παγκόσμια τάση υπέρ του online και η Ελλάδα
Πριν δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, έχει αξία να επισημάνουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις – συμπεριλαμβανομένων των αγορών στα καταστήματα, αλλά και των αγορών μέσω διαδικτύου, αναμένεται πως θα ξεπεράσουν τα 25 τρισεκατομμύρια το 2015, ενώ το ποσοστό των αγορών μέσω διαδικτύου θα αγγίξει το 10% των συνολικών αγορών. Φέτος, μάλιστα, για πρώτη φορά οι αγορές που έγιναν ηλεκτρονικά στην Αμερική ξεπέρασαν εκείνες των καταστημάτων σύμφωνα με έρευνα του United Parcel Service Inc.

Όσον αφορά τους Έλληνες online αγοραστές, όχι μόνο λένε «ναι» στις on line αγορές, αλλά για πρώτη φορά έδειξαν προτίμηση στις αγορές μέσω κινητών. Όπως δείχνει η μελέτη του eltrun οι πρώτες δέκα κατηγορίες, με βάση τα ποσοστά των αγοραστών, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το 2014 με τις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες να έρχονται πρώτες.

Ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί το ποσοστό που προτιμά να κάνει τις αγορές του supermarket διαδικτυακά. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 34%.

Η τάση αυτή έχει οδηγήσει τη τελευταία δεκαετία, τις αλυσίδες supermarkets και τους λιανέμπορους να στραφούν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και να επενδύουν μεγάλα ποσά, ώστε να εδραιώσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Όσο μπαίνουν στο «παιχνίδι» μάλιστα γίγαντες του λιανεμπορίου όπως η Wallmart, αλλά και εταιρείες όπως η Amazon, τα δεδομένα αλλάζουν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Convert Group e-Business Consulting, το 2020 η αξία των πωλήσεων ειδών σούπερ μάρκετ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων  στην Ελλάδα από μόλις 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, μπορεί να αγγίξει τα 383 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2020 θα ανέλθει σε 10,5 δισ. ευρώ, και αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα αποτελούν το 3,6% του συνόλου της αγοράς  και το 2,9% επί των συνολικών ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Υπολογίζεται ότι το 2015 οι Έλληνες δαπάνησαν τo ποσό των 20 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν προϊόντα από online σούπερ μάρκετ. Σίγουρα αυτό το ποσό φαίνεται ακόμα μικρό μπροστά στα 10 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων ή στα 4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι ήταν το σύνολο των online αγορών όλων των προϊόντων και υπηρεσιών online για το 2015 από Έλληνες.

Ένα αποκλειστικά online super market
Στην ελληνική σκηνή του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου, μέχρι πρότινος είχαμε αποκλειστική παρουσία των παραδοσιακών αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων οι οποίες είχαν αναπτύξει παράλληλα με το συμβατικό δίκτυο σημείων πώλησης και ηλεκτρονικό κατάστημα.

Σήμερα, ένας νέος «παίχτης» έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε για το ελληνικό ηλεκτρονικό λιανεμπόριο. Ο λόγος για το νέο εγχείρημα της ομάδας του e-Shop.gr, το e-Fresh.gr.

Το e-Fresh είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο online supermarket που εξυπηρετεί την Αττική, το οποίο αναλαμβάνοντας ανάγκη των σύγχρονων καταναλωτών για γρήγορες, ξεκούραστες και ασφαλείς αγορές τροφίμων και προϊόντων βασικής ανάγκης, τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους γρήγορα και με άμεση παράδοση στον χώρο τους. Να σημειωθεί πως το κατάστημα εξυπηρετεί παραγγελίες από 25 ευρώ και άνω, ενώ παραδίδει δωρεάν παραγγελίες αξίας άνω των 55 ευρώ.

Το κατάστημα διαθέτει πάνω από 10.000 προϊόντα και πάνω από 300 προμηθευτές (από πολυεθνικές εταιρείες μέχρι και μικρότερους Έλληνες παραγωγούς), 20 οχήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών και απασχολεί περίπου 60 άτομα.

Σήμερα το e-Fresh εξυπηρετεί μόνο τους καταναλωτές εντός της Αττικής, ενώ σύντομα αναμένεται η επέκταση του και στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο.

H Γενική Διευθύντρια του e-Fresh, Ζήνα Μαυροειδή, εξηγεί στο Fortunegreece το νέο αυτό εγχείρημα και σχολιάζει τις τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 

Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος μέχρι να βγει το e-fresh στον «αέρα». Ποιες ήταν οι κινήσεις για την υλοποίηση του project , πώς γεννήθηκε η ιδέα ενός «αποκλειστικά on line super market» και ποιοι την στήριξαν. Υπήρχε κάποιο μοντέλο του εξωτερικού το οποίο ακολουθήσατε;
Είναι αλήθεια ότι η προεργασία που έγινε προτού λανσαριστεί το e-fresh.gr ήταν σημαντική, δεδομένου ότι στόχος είναι να προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό μια καινοτόμα υπηρεσία με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της κλίμακας της e-fresh.gr δεν είναι εύκολο εγχείρημα: απαιτεί ιδιαίτερη οργάνωση στον σχεδιασμό και την υποδομή της. Αυτή τη στιγμή εξασφαλίζουμε παράδοση των παραγγελιών σε λίγες ώρες, έχοντας μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα μας – διαθέτουμε πάνω από 10,000 ενεργούς κωδικούς μεταξύ των οποίων και φρέσκα προϊόντα – αλλά και ολοκληρωμένη παρουσίαση των βασικών πληροφοριών για κάθε προϊόν με διατροφικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί ο πελάτης να επιλέξει αυτό που καλύπτει τις ανάγκες του. Αν και δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο του εξωτερικού που ακολουθήσαμε, υιοθετήσαμε best practices από όλη την γκάμα του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις βελτιστοποιήσαμε, ώστε να υπηρετούν καλύτερα το τρόφιμο και γενικότερα τα είδη super market.

Στόχος του e-fresh είναι να φτάσει σε τζίρο τα 15 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο δωδεκάμηνο της λειτουργίας του. Πώς έχετε σκοπό να πιάσετε αυτόν τον στόχο και ποιες οι στρατηγικές προώθησης που θα συμβάλουν σε αυτό;
Ήδη η εταιρεία από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της τρέχει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Από την έναρξη μας παράλληλα με την λιανική πώληση ιδιαίτερα ενεργό είναι και το τμήμα εταιρικών πελατών, που καλύπτει τις ανάγκες μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά. Ένα σημαντικό σημείο που δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε είναι οι επαναλαμβανόμενες αγορές και το θετικό word of mouth που προέρχεται από τους υπάρχοντες πελάτες μας: με λίγα λόγια όσοι παραγγέλνουν , παραγγέλνουν ξανά. Όλα αυτά τα σημάδια είναι ιδιαίτερα θετικά για μια επιχείρηση που είναι στο ξεκίνημά της. Πέρα από τις δικές μας προωθητικές ενέργειες , δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από τους ευχαριστημένους πελάτες που κάναν την ζωή τους πιο εύκολη μέσα από την υπηρεσία μας.

Παρόλο  που η τάση για on line αγορές είναι αυξητική και στην Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει αργός. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Το επίπεδο των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα διαφέρει σημαντικά από κλάδο σε κλάδο. Ενώ για παράδειγμα στην τεχνολογία υπάρχουν οργανωμένοι παίκτες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών, δεν ισχύει το ίδιο τουλάχιστον σε αντίστοιχο βαθμό και για το τρόφιμο – σούπερ μάρκετ. Αυτό το κενό διαπιστώσαμε στην e-fresh.gr. Ξεκινήσαμε θέλοντας να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση στους πελάτες μας: να μπορούν να ψωνίζουν όλα όσα χρειάζονται από ένα κατάστημα – ακόμη και φρέσκο γάλα ή μαναβική – και να παραλαμβάνουν άμεσα και με ασφάλεια με την σιγουριά που εξασφαλίζει μια οργανωμένη επιχείρηση. Όταν λοιπόν ο καθένας μας μπορεί να βρει όλα όσα ψάχνει για τα εβδομαδιαία του ψώνια, μέσα από ένα καινοτόμο website,  να πληρώσει με αντικαταβολή Paypal, κάρτες ή ακόμη και τραπεζική κατάθεση, ή όταν ξέρει ότι η εταιρεία έχει γρήγορο και αποτελεσματικό customer service, τότε είναι επόμενο ολοένα και περισσότεροι να προτιμούν αυτή την λύση και ο ρυθμός ανάπτυξης να πολλαπλασιαστεί. Με άλλα λόγια οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση της αγοράς, μέσα από την πληρότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Οι αλλαγές στο παραδοσιακό λιανεμπόριο (π.χ εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ.) τους τελευταίους μήνες επηρεάζουν τα on line markets και αν ναι πώς;
Ο κλάδος των super market έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης στη χώρα μας. Οι αλλαγές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης της αγοράς, με τους εναπομείναντες παίκτες να διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια ή να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους. Από την δική μας πλευρά, παρατηρούμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα κανάλι χαμηλού ρίσκου για τους παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις αλλαγές στον κλάδο ή τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, πολλοί προμηθευτές αποφασίζουν να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, βλέποντας στρατηγικά την ανάπτυξη του καναλιού. Όταν υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι η κίνηση πηγαίνει προς τα εκεί , σίγουρα δεν είναι ένα κανάλι στο οποίο θέλεις να μείνεις απέξω.

Γιατί κάποιος να προτιμήσει το e-fresh έναντι άλλων on line stores και γιατί κάποιος να επιλέξει ένα διαδικτυακό κατάστημα από ένα φυσικό;
Αν κάποιος δεν απολαμβάνει να δαπανά χρόνο περιμένοντας στην ουρά ενός φυσικού καταστήματος, αν έχει κουραστεί με το εβδομαδιαίο – τουλάχιστον – κουβάλημα ή θέλει να ελέγχει καλύτερα τον προϋπολογισμό του, η λύση είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η e-fresh.gr αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή στον κλάδο, προσφέροντας ποικιλία κωδικών, παράδοση όχι απλά αυθημερόν αλλά σε λίγες μόνο ώρες και όλους τους σύγχρονους τρόπους πληρωμής όπως εξόφληση με κάρτες, paypal, αντικαταβολή ή τραπεζική κατάθεση. Παράλληλα, οι πελάτες μας επωφελούνται από το πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών που επιστρέφει 7 ευρώ ανά 200 πόντους αγορών, ενώ μπορούν να παραλάβουν τα ψώνια τους από τις 9 το πρωί ως τις 11 το βράδυ τις καθημερινές και 9-8 τα Σάββατα – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.  Με μόλις 25 ευρώ ελάχιστη παραγγελία και δωρεάν μεταφορικά από 55 ευρώ και άνω, πρόκειται σίγουρα για την πιο ελκυστική και ξεκούραστη λύση στην εβδομαδιαία ανάγκη του σούπερ μάρκετ.

Θεωρείτε τα παραδοσιακά super market με on line παρουσία ανταγωνιστικά προς εσάς; Και ποια είναι τα σημεία στα οποία θεωρείτε πως υπερισχύετε;
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η e-fresh.gr είναι η πλέον ολοκληρωμένη λύση στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς παίκτες που αναπτύσσουν παράλληλα και on line δραστηριότητα, η www.e-fresh.gr ασχολείται αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι ειδικευόμαστε: όλη η υποδομή και το εταιρικό μας μοντέλο αναπτύχθηκε αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του καναλιού και προσφέροντας μια σωστά ολοκληρωμένη λύση στον καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα, έχουμε δημιουργήσει ένα καινοτόμο website, με διατροφικές πληροφορίες, άρθρα , συνταγές που μπορείς να προσθέσεις απευθείας στο καλάθι σου, λίστες αγορών, πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών και φυσικά καταφέρνουμε να παραδίδουμε τις παραγγελίες των πελατών μας σε λίγες ώρες από την υποβολή τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ελάχιστη παραγγελία είναι μόλις 25 ευρώ, ενώ από 55 ευρώ και πάνω οι παραγγελίες παραδίδονται χωρίς έξοδα – πρόκειται δηλαδή για τους πιο ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά.

Ποια είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να τραβήξετε κι άλλους αγοραστές στις on line αγορές (π.χ μέσω εκπτώσεων και προσφορών ή μέσα από πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών)
Τα βασικά εργαλεία για την προσέλκυση των πελατών μας είναι τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Πέρα όμως από την ποικιλία προϊόντων και την άμεση παράδοση, ξέρουμε ότι οι πελάτες μας μας προτιμούν για τις χαμηλές τιμές και τις συνεχείς προσφορές που μπορούνε εύκολα να δουν και να συγκρίνουν κάτω από την ειδική ενότητα προσφορές. Άλλωστε, η παράδοση στο σπίτι που προσφέρουμε, πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου έχει και οικονομικά οφέλη για τους πελάτες μας. Η οργάνωση των κατηγοριών, τα έξυπνα φίλτρα πλοήγησης , οι ηλεκτρονικές λίστες, είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που βοηθούν τον καταναλωτή να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τα ψώνια του, από το χώρο και στο χρόνο που επιθυμεί. Παράλληλα, η e-fresh.gr έχει αναπτύξει πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών προσφέροντας 7 ευρώ έκπτωση αγορών ανά 200 πόντους.Με καθημερινές παραδόσεις μέχρι και τις 11 το βράδυ, το e-fresh.gr είναι σωτήρια λύση για πολλούς εργαζόμενους και νέες οικογένειες.

Πώς γίνεται η αποθήκευση των προϊόντων και ποια η διαδικασία που ακολουθείτε απ’ την παραγγελία μέχρι την παράδοση.
Η εξυπηρέτηση των παραγγελιών μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση και διατήρηση της ποιότητας αλλά και στην διαφύλαξη της ψυκτικής αλυσίδας, ώστε τα προϊόντα να καταφτάνουν ολόφρεσκα στους πελάτες μας. Για το σκοπό αυτό, η παραλαβή των αγαθών γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης του ποιοτικού ελέγχου που βεβαιώνει ότι οι προδιαγραφές της e-fresh.gr τηρούνται σωστά. Η συλλογή των προϊόντων της παραγγελίας είναι αυτοματοποιημένη, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να ολοκληρώνεται με την ταχύτητα που απαιτείται και χωρίς λάθη. Μόλις ολοκληρωθεί η σύνθεση της παραγγελίας τότε αυτή φορτώνεται στα ειδικά εξοπλισμένα οχήματα με ξεχωριστούς θαλάμους ξηρού φορτίου, ψύξης και κατάψυξης, ώστε να προϊόντα να διατηρήσουν το επίπεδο ψύξης που απαιτείται κατά περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, όλα τα προϊόντα φτάνουν την πόρτα σας ολόφρεσκα, σωστά οργανωμένα και στην σωστή θερμοκρασία.

Στον κατάλογο των προϊόντων βρίσκει κανείς και νωπά προϊόντα. Πως εξασφαλίζεται η ποιότητα τους και πως γίνεται η διανομή;
Η εξασφάλιση της ποιότητα των προϊόντων που εμπορευόμαστε είναι από τα βασικές μας προτεραιότητες που συμβάλλουν στην αξιοπιστία της e-fresh.gr . Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδική ομάδα ποιοτικού ελέγχου, που εξετάζει τόσο τα διαπιστευτήρια, τις διαδικασίες ακόμη και τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών που συνεργαζόμαστε όσο και την κατάσταση στην οποία φτάνει το προϊόν στην αποθήκη μας. Εάν οποιοδήποτε προϊόν δεν πληρεί τις προδιαγραφές μας,  δεν το παραλαμβάνουμε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε πως τα προϊόντα που διαθέτουμε προς τους καταναλωτές είναι φρέσκα και άριστης ποιότητας – προϊόντα δηλαδή που θα επέλεγαν και οι ίδιοι για το τραπέζι τους.Παράλληλα η διανομή των προϊόντων γίνεται με ειδικά εξοπλισμένα οχήματα που διαθέτουν χώρους ψύξης και κατάψυξης. Μέσα από αυτή την μέριμνα αλλά και την επένδυση σε ένα αξιόπιστο σύστημα διανομής, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή θερμοκρασία των αγαθών, οφείλεται η δυνατότητα μας να μεταφέρουμε φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά ακόμη και κατεψυγμένα είδη όπως παγωτά και να φτάνουν στο σπίτι σας σε άριστη κατάσταση.

Πώς καταφέρατε να σας εμπιστευτούν οι μεγάλοι προμηθευτές και ποια προϊόντα προτιμά το κοινό;
Όλοι οι συνεργάτες της e-fresh.gr, αντιμετώπισαν το νέο αυτό εγχείρημα θετικά , αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για μια νέα, καινοτόμα λύση στην ελληνική αγορά που θα κερδίσει γρήγορα έδαφος. Την ίδια αντίδραση είχαμε και από τους πελάτες μας, που μοιράζονται καθημερινά την εμπειρία τους με την e-fresh.gr με ενθουσιώδεις αξιολογήσεις. Στα προϊόντα που προτιμάει το κοινό, θα βρει κανείς αναμενόμενους κωδικούς, όπως ψωμί του τοστ, καφέ, ζάχαρη και σακούλες απορριμάτων αλλά και κάποιες πιο ασυνήθιστες επιλογές, όπως οι ωτοασπίδες!

Οι αλλαγές στη νομοθεσία συνέβαλαν στη προσθήκη βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής, οργάνων μέτρησης κλπ. Υπάρχουν στόχοι για επέκταση και σε άλλες κατηγορίες (όπως αντικείμενα για το σπίτι) ή είναι νωρίς ακόμα;
Η e-fresh.gr διαθέτει ποικιλία προϊόντων για την φροντίδα του σπιτιού μας, όπως ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας, λάμπες, μπαταρίες,είδη πάρτι αλλά και προϊόντα για την φύλαξη των ρούχων μας ή την φροντίδα τον παπουτσιών μας. Ο συνεχής εμπλουτισμός της γκάμας μας είναι δεδομένος και σίγουρα οι προτιμήσεις των πελατών μας κατευθύνουν σε αυτό.