Έφυγαν 950 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες σε μια μέρα

Έφυγαν 950 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες σε μια μέρα

Συνεχίζονται οι μαζικές εκροές χρημάτων - Δεν υπάρχει θέμα capital control αναφέρουν στην κυβέρνηση.

Με μαζικές εκροές καταθέσεων ήρθαν αντιμέτωπες χθες οι ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο την Τετάρτη ανήλθαν σε 950 εκατ. ευρώ, προβληματίζοντας τα τραπεζικά στελέχη.

Η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 133 δισ. ευρώ, ενώ η μικρή αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ που αποφάσισε χθες η ΕΚΤ κρίνεται από επιτελείς τραπεζών ανεπαρκής για την ικανοποίηση των αναγκών.

Το όριο για την άντληση ρευστότητας μέσω της έκτακτης διαδικασίας (ELA) διαμορφώθηκε στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ. Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων και τον φόβο ρήξης, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη εκτιμάται ότι οι εκροές έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Online» του Mega, σημείωσε ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ότι γι’ αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και μια δυνατότητα να δώσουν ανάσα στην κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη: 

Πάνω από 20 δισ. ευρώ σε σπίτια και σεντούκια!