«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη»

«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη»
A Syrian refugee girl looks out from the window of a bus after arriving at Greece's border with Macedonia, near the Greek village of Idomeni, September 8, 2015. Greece asked the European Union for aid to prevent it being overwhelmed by refugees, as a minister said arrivals on Lesbos had swollen to three times as many as the island could handle. REUTERS/Yannis Behrakis - RTX1ROZN

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στην Ευρώπη.

Τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτός ο δεύτερος Μηχανισμός θα αφορά στην μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση” τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: “Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους”.

“Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου”, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση “για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις” στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί”, παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, “αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις…Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη ‘Ευρώπη’ και περισσότερη ‘Ένωση'”.

“Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Απαντώντας στις φωνές που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πλευρές και για λόγους μικροπολιτικής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη συνθήκη Σένγκεν για την οποία είπε με νόημα ότι « δεν θα καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας».

Υπέρ της αναγκαστικής κατανομής προσφύγων ξανά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε και πάλι σήμερα «την αναγκαστική κατανομή» των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση «αποτελεί μια πρόκληση για κάθε ένα από τα κράτη της ΕΕ».

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια δεσμευτική συμφωνία για την αναγκαστική μετεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ βάσει δίκαιων κριτηρίων», με βιώσιμο τρόπο και χωρίς πλαφόν , τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι σημερινές προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν «ένα πρώτο βήμα προς τη δίκαιη ανακατανομή» των προσφύγων στην ΕΕ, σημείωσε η καγκελάριος.

«Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο να λέμε ότι θα ανακατανείμουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα χειριστούμε όσους φτάνουν στη χώρα μας», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι πέραν αυτού (του ποσοστού που τίθεται) δεν θέλουμε να ασχοληθούμε περαιτέρω και ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά δύο ή τρεις χώρες, ίσως τέσσερις», υπογράμμισε.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη», συνέχισε η Μέρκελ. «Αν η Ευρώπη αποτύχει στο θέμα των προσφύγων, βλάπτουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης», τόνισε.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παρά το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί το γερμανικό κράτος για τη φροντίδα των προσφύγων.

«Κανένα νέο χρέος», τόνισε η Μέρκελ, απηχώντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είχε σημειώσει ότι το κόστος για την υποδοχή των προσφύγων δεν θα επιβαρύνει τον γερμανικό προϋπολογισμό.