Εγκρίθηκε το δάνειο 3,41 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε το δάνειο 3,41 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το ΔΣ του Ταμείου άναψε το «πράσινο φως» για την αποταμίευση των χρημάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF). Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 3,01 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) – περίπου 3,41 δισ. ευρώ ή περίπου 4,64 δισ. δολάρια), τα οποία θα φέρουν το σύνολο των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του διακανονισμού σε 10,22 δισ. SDR – περίπου 11,58 δισ. ευρώ ή 15,75 δισ. δολάρια».

ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την πρόοδο και ζητά από την ΕΕ ρύθμιση για το χρέος
Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας
«Αυτά είναι θέματα του πρωθυπουργού» , δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του ανασχηματισμού και της παραμονής του ή μη στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον Αντώνη Σαμαρά για περίπου μία ώρα κατά την οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την εκταμίευση των περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

«Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος διέψευσε ότι στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.

«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, 7 δισ. ευρώ», διαβεβαίωσε .

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών βαρών.

Διαβάστε ακόμη:

Τι βλέπει ο «γκουρού» των αγορών για την Ελλάδα

Ο οίκος Fitch καλοδέχθηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών