EGW: Άναψε πράσινο φως για το ένα δισ. αλλά με αστερίσκους

EGW: Άναψε πράσινο φως για το ένα δισ. αλλά με αστερίσκους

«Έσωσε» τη δόση η απόφαση – εξπρές για απόσυρση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το Euro Working Group άναψε πράσινο φως για την υποδόση του ενός δισ. ευρώ , μετά την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αποσύρει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος.

«Εγκρίθηκε υπό τον όρο η Ελλάδα να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα (της κυβέρνησης)», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: «Αυτά θα πρέπει να γίνουν την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής».

Όπως είπε, η Ελλάδα συμφώνησε να βάλει στο συρτάρι το «επίμαχο» νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση, έως ότου οι πιστωτές της χώρας μπορέσουν να αξιολογήσουν τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους.

«Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες απείλησαν να ακυρώσουν την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα», αποκαλύπτουν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, υπάρχει σαφής «μνημονιακός» όρος η Αθήνα να παραιτηθεί από κάθε είδους μονομερή ενέργεια.