Με έκδοση επταετούς ομολόγου σχεδιάζει η Ελλάδα να βγει το 2018 ξανά στις αγορές

Με έκδοση επταετούς ομολόγου σχεδιάζει η Ελλάδα να βγει το 2018 ξανά στις αγορές

Δημοσίευμα των Financial Times εξηγεί πως η Αθήνα σκοπεύει να δημιουργήσει «μαξιλάρι ρευστότητας 15-18 δισ. ευρώ» πριν τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος.

Με μια νέα έκδοση επταετούς ομολόγου σχεδιάζει η Ελλάδα να επιστρέψει εκ νέου στις διεθνείς αγορές στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται ως πηγές δύο ανθρώπους που εμπλέκονται στην προετοιμασία για τη δανειακή στρατηγική της χώρας το 2018.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές αναμένεται να ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις -ή και τρεις- και 10ετή ομόλογα ως τον Ιούλιο, πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο.

«Στόχος είναι να χτίσουμε την καμπύλη επιτοκίων, καθώς και να εξασφαλίσουμε μαξιλάρι ρευστότητας», επεσήμανε Αθηναίος τραπεζίτης στην εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ελπίζει να σηκώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις και να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας της τάξης των 15-18 δισ. ευρώ, το οποίο να καλύπτει άνετα τις πληρωμές χρέους και τόκων που λήγουν την επόμενη χρονιά», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως επιπλέον 9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από ανεκμετάλλευτους πόρους του πακέτου διάσωσης, υπό τη σκέπη της συμφωνίας μεταξύ των δανειστών της χώρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε και την πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθελοντικού swap, λέγοντας πως περιελάμβανε ευρεία συμμετοχή από μικρούς επενδυτές και τοπικά ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τράπεζες και ξένους επενδυτές.