Έκπτωση στο «πόθεν έσχες» για να πάρει μπροστά η αγορά ακινήτων

Έκπτωση στο «πόθεν έσχες» για να πάρει μπροστά η αγορά ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει, σύμφωνα με το «Έθνος», ρύθμιση στην τρόικα με στόχο να «ξεπαγώσουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Έκπτωση στις αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με στόχο να μειωθεί μέχρι 40% το ποσό των δαπανών που πρέπει να δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι με βάση το πόθεν έσχες, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην τρόικα και προβλέπει ότι η τιμή αγοράς ακινήτου που θα λαμβάνεται υπόψη στην εφορία για την κάλυψη του «πόθεν έσχες» θα είναι μειωμένη κατά 30%-40% σε σχέση με την αντικειμενική αξία της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζουν ότι η έκπτωση θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες» και όχι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και των φόρων μεταβίβασης. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί το ποσό τεκμηρίου τη δαπάνη αγοράς.

Για παράδειγμα αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ, για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ, που είναι αντικειμενική.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, με τη νέα ρύθμιση θα ξεμπλοκάρουν εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν ήδη κλείσει, αλλά έχουν «παγώσει» λόγω του ότι οι αγοραστές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα, που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Διαβάστε ακόμη:

Αντί να αυξηθεί, μειώθηκε ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Διανέμονται 165 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

«Χρήματα; Όχι ευχαριστώ» επαναλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ