Εκρηκτική άνοδος στο «χρηματιστήριο» τέχνης

Εκρηκτική άνοδος στο «χρηματιστήριο» τέχνης

Την ώρα που οι αγορές μετοχών είναι ακόμη στα κάτω τους, η τέχνη είναι στα πάνω της. 

Εκρηκτική άνοδο σημειώνουν οι αγορές τέχνης και συλλεκτικών αυτοκινήτων από την αρχή του 2014. Ενώ ακόμη οι αγορές μετοχών είναι στα κάτω τους, αντίθετα η τέχνη βρίσκεται στα πάνω της.

Σύμφωνα με το CNBC, στις δημοπρασίες του Λονδίνου αυτήν την εβδομάδα, οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s ανακοίνωσαν ρεκόρ πωλήσεων. Η διήμερη δημοπρασία ιμπρεσιονιστών, σύγχρονων καλλιτεχνών και σουρεαλιστών της Sotheby’s απέφερε 215,8 εκατ. στερλίνες (περισσότερα από 345 εκατ. δολάρια), το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ σε σειρά δημοπρασιών στο Λονδίνο.

Η εταιρεία πούλησε όλα τα αντικείμενα που είχαν τεθεί σε δημοπρασία, με το υψηλότερο τίμημα να δίνεται για τον πίνακα «Boulevard Montmartre, Matinee de Printemps» του Camille Pissarro (1897), που πωλήθηκε προς 19,7 εκατ. στερλίνες (περίπου 32 εκατ. δολάρια) –σχεδόν διπλάσιο του εκτιμώμενου.

Διαβάστε ακόμη: «Στο σφυρί» τα ρούχα του Ναπολέοντα

Και ο οίκος Christie’s όμως είχε μια καλή εβδομάδα, καθώς πούλησε τον πίνακα «The Checked Tablecloth» του Juan Gris (1915) προς 56,7 εκατ. δολάρια. Η δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και σύγχρονων καλλιτεχνών συγκέντρωσε συνολικά 288 εκατ. δολάρια.

Ζήτηση όμως καταγράφουν και τα συλλεκτικά αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά η RM Auctons συγκέντρωσε περίπου 5 δισ. δολάρια για μια Jaguar D-Type του 1955, ενώ ο οίκος δημοπρασιών Bonham’s πούλησε μια Ferrari 275 GTB/4 Berlinetta του 1968 προς 3 εκατ. δολάρια σε ασιάτη αγοραστή.

Ο λόγος που τα συλλεκτικά αντικείμενα καταγράφουν άνοδο, είναι ότι θεωρούνται πιο ασφαλείς επενδύσεις , καθώς δεν επηρεάζονται από τις περιστροφές της αγοράς, όπως οι μετοχές. Έτσι η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών «σπρώχνει» περισσότερο χρήμα στις αγορές συλλεκτικών αντικειμένων, αφού, σε σύγκριση με τις μετοχές, μια Ferrari ή ένας Picasso φαίνονται πιο «στιβαρές» επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 ακριβότεροι ζωγραφικοί πίνακες