Η ελληνική εταιρεία που μετράει μισό αιώνα θάλασσα

Η ελληνική εταιρεία που μετράει μισό αιώνα θάλασσα

Η Ντίνα και ο Παναγιώτης Καλλιμάνης συνεχίζουν το όραμα της οικογενειακής επιχείρησης και ρίχνουν δίκτυα σε νέες αγορές. 

Μια επαρχιακή επιχείρηση με πολυεθνική δομή και μια γυναίκα στο τιμόνι της κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω στο ελληνικό επιχειρείν. Για πολλούς η Βασιλική Καλλιμάνη αποτελεί case study, για άλλους επιβεβαίωση ότι όταν οι γυναίκες επιχειρούν μπορούν να μεγαλουργήσουν αρκεί να έχουν όραμα και επιμονή. Σήμερα η εταιρεία Kallimanis, leader των κλάδο των κατεψυγμένων και μια από τις 40 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στον κλάδο των τροφίμων & ποτών, απασχολεί 150 εργαζόμενους, εκ των οποίων το 65% είναι γένους θηλυκού και μάλιστα σε διοικητικά πόστα.

Η ιστορία των κατεψυγμένων ψαριών και η εξέλιξη της Kallimanis έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 1956 στο Αίγιο ο Γιώργος Καλλιμάνης μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτης ασχολούνται με την παραγωγή ούζου και λικέρ. Κουμπάρος του ήταν ο Νάσης, γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής του οποίου το όνομα ήταν συνδεδεμένο με την πώληση ψυγείων. Έτσι το επόμενο επιχειρηματικό βήμα ήταν η ενασχόληση με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων που περιελάμβαναν ψάρι, μαλάκια, κρέας, λαχανικά κ.α. Εκείνη την εποχή η μικρή επαρχιακή επιχείρηση έκανε διανομή σε όλους του γειτονικούς νομούς και το μέγεθός της μεγάλωνε σταδιακά. Το 1989 δημιουργείται η πρώτη βιομηχανική μονάδα εξειδικευμένη στην παραγωγή ψαριών. «Ο πατέρας μου ήταν ένας χαρισματικός επιχειρηματίας αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Όταν τον χάσαμε η μητέρα μου ανέλαβε ένα εργοστάσιο υπό κατασκευή και είχε να μεγαλώσει τέσσερα παιδιά. Αν και ήταν πάντα στο πλευρό του πατέρα μου, ήταν πολύ τολμηρό σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο να αναλάβει γυναίκα τα ηνία μιας επιχείρησης στην επαρχεία. Ακόμα και σήμερα ο τρόπος που ανέπτυξε την εταιρεία αποτελεί case study» αναφέρει στο Fortunegreece.com η Ντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος της Kallimanis.

Η μεγαλύτερη και η μικρότερη κόρη της οικογένειας ασχολούνται με το θέατρο και το χορό, ενώ η Ντίνα μαζί με τον αδερφό της Δημήτρη μπήκαν στην επιχείρηση από το 1993. Η Ντίνα αποφοίτησε από την βιομηχανική σχολή(νυν Παν/μιο Πειραιά) και σπούδασε marketing στο Deree, ενώ ο αδερφός της αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βιομηχανική σχολή, έφυγε για Αγγλία όπου εξειδίκευσε τις γνώσεις του πάνω στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Η πρόεδρος της Καλλιμάνης Α.Ε. Βασιλική Καλλιμάνη.
Η πρόεδρος της Καλλιμάνης Α.Ε. Βασιλική Καλλιμάνη.
Η πρόεδρος της Καλλιμάνης Α.Ε. Βασιλική Καλλιμάνη.

«Από μικροί ξέραμε ότι θέλαμε να πουλάμε ψάρια. Ξεκινήσαμε από τα πιο χαμηλά στάδια και σήμερα είμαστε CEO με διαφορετικές αρμοδιότητες». Για την Ντίνα ο manager θα πρέπει να είναι ηγέτης και να μπορεί να βγάζει από τους συνεργάτες του τα καλύτερα στοιχεία τους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχει ανοιχτά τα μάτια του, να ακούει, φιλτράροντας πάντα τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Μετά από έξι δεκαετίες υγιούς δραστηριοποίησης η εταιρεία Καλλιμάνης αποδίδει την επιτυχία της στο ότι από πολύ νωρίς διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. «Δεν ασχοληθήκαμε με τον πρωτογενή τομέα. Θέλαμε από την αρχή να ασχοληθούμε με την μεταποίηση της πρώτης ύλης αλλά και να μπούμε οργανωμένα με ένα επώνυμο προϊόν στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό που πετύχαμε είναι να άρουμε την αρνητική προκατάληψη για τα κατεψυγμένα και να δημιουργήσουμε μέσα σε μια 15ετία επώνυμη ζήτηση σε μια κατηγορία commodity. Για εμάς χρυσή δεκαετία ήταν από το 2000 έως το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράψαμε ανάπτυξη 500%». Όνειρο της Ντίνας είναι η Kallimanis να αποτελέσει σημείο αναφοράς της ελληνικής διατροφής στο εξωτερικό.

H κ. Ντίνα Καλλιμάνη.
H κ. Ντίνα Καλλιμάνη.
H κ. Ντίνα Καλλιμάνη.

Και ενώ όλοι μιλούν για εξαγωγές, η Kallimanis ήταν από τις λίγες εταιρείες που κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση πριν από την κρίση. Ήδη από το 2007 είχε αρχίσει η ενίσχυση του τμήματος εξαγωγών. Βαλκάνια, Κύπρος, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Ιταλία έχουν εντάξει στη διατροφή τους τα προϊόντα της ελληνική εταιρείας. Εκτός συνόρων κάνει θραύση, από τον περασμένο Μάιο, η νέα σειρά προϊόντων Kallimanis Greek Home Flavours, η ναυαρχίδα της εταιρίας Καλλιμάνης για τη διεύρυνση του εξαγωγικού της προσανατολισμού, μια εξαιρετικά υγιεινή, ποιοτική και γρήγορη λύση στους  καταναλωτές της Ευρώπης και Αμερικής. Η νέα σειρά φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου και είναι εμπνευσμένη από αυθεντικές και γευστικές ελληνικές σπιτικές συνταγές που συνδυάζουν, κυρίως, το ποιοτικό ελληνικό ψάρι με τα εκλεκτότερα συστατικά της ελληνικής γης (ΠΟΠ).

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις για τοποθέτηση του προϊόντος σε νέες αγορές της Ευρώπης, σε Αμερική και Καναδά. Πέρα από τα αγνά υλικά με τα οποία παρασκευάζονται οι ειδικές σάλτσες ο καταναλωτής του εξωτερικού προτιμάει αυτή τη νέα συσκευασία και για έναν ακόμη λόγο. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι συσκευασμένα μέσα σε πρωτοποριακή σακούλα-λαδόκολλα (cook-in-the-bag) και τοποθετούνται απευθείας από την κατάψυξη τόσο στο συμβατικό φούρνο όσο και στο φούρνο μικροκυμάτων. Χάρη στην προηγμένο σύστημα ελέγχου εξαερισμού της σακούλας, το ψάρι ψήνεται μέσα σε λίγα λεπτά με απόλυτη επιτυχία, παραμένοντας ζουμερό και απολαυστικό.

 

Μολονότι η ενίσχυση των εξαγωγών είναι ο πρωταρχικός στόχος της εταιρείας, υπάρχουν σχέδια για νέα προϊόντα και στην ελληνική αγορά τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2014 – αρχές 2015. Σημειώνεται πως το 2013 η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του αρχικού της εργοστασίου για την παραγωγή και επεξεργασία νωπής πρώτης ύλης, κυρίως τσιπούρας, και λαυρακίου ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και γαύρου και σαρδέλας από τις ελληνικές θάλασσες. Στο 2ο εργοστάσιό της γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση κατεψυγμένων πρώτων υλών ψαριών και μαλακίων. Καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση γίνεται εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες  που βρίσκονται σε Ασία, Λ. Αμερική και Αφρική. Η Kallimanis παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο υπερσύγχρονες εργοστασιακές της μονάδες. Το χταπόδι είναι η ναυαρχίδα της καθώς επίσης και το φιλέτο γλώσσας.

«Τα χρόνια της κρίσης ήταν δύσκολα για όλους γι’ αυτό και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η έννοια του επιχειρηματία. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν για όλους εμάς να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις όταν δεν γνωρίζαμε αν θα υπάρχει η επόμενη μέρα. Κάποια πράγματα έχουν μπει πλέον σε μια σειρά και οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα». Το 2013 η πτώση που εμφάνισε ο τζίρος των 42 εκατομμυρίων ευρώ ήταν μονοψήφια. Για φέτος τα στελέχη της εταιρείας προσβλέπουν σε μια μικρή αύξηση.

Αναμφίβολα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργιών, ο οποίος είναι και ο νούμερο ένα εξαγωγικός κλάδος τροφίμων στη χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παθογένειες. Κερδισμένοι από τις αρνητικές εξελίξεις φαίνεται να βγαίνουν οι Τούρκοι.

«Είναι φοβερό το πρόβλημα με την Τουρκία. Εκεί έχουν τρομερές επιδοτήσεις από το κράτος και ανεβάζουν διαρκώς την παραγωγή. Είναι θέμα χρόνου να μας πάρουν την πρωτιά».

Διαβάστε ακόμη: 

H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

H Λίστα: Δέκα ελληνίδες που διαπρέπουν διεθνώς στις επιχειρήσεις