Αιματοβαμμένη επέτειος στην Αίγυπτο

Αιματοβαμμένη επέτειος στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 49 νεκροί από τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό, τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ - (Φωτο.)

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στην Αίγυπτο σε επεισόδια, ανάμεσά τους 26 στο Κάιρο και στα προάστιά του, ενώ σε 247 ανέρχονται οι τραυματίες. Συνολικά συνελήφθησαν 1.079 άτομα στις αντίπαλες διαδηλώσεις υποστηρικτών της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης και των Ισλαμιστών οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Τα νέα αιματηρά επεισόδια, την ημέρα που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, σημειώθηκε εν μέσω του κύματος καταστολής κάθε κινητοποίησης από μέρους της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης από το στρατό, ο οποίος ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τα αντίπαλα συριακά στρατόπεδα

Περίπου 1.000 διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από αστυνομικούς και στρατιωτικούς ή υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης.

Στο Κάιρο εκατοντάδες διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν δια της βίας από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σκάγια, ενώ πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters