Ένα παιχνίδι που αλλάζει τις προσλήψεις

Ένα παιχνίδι που αλλάζει τις προσλήψεις

Η Owiwi είναι μια startup που έχει ως στόχο να μας κάνει να δούμε τα παιχνίδια σοβαρά. 

Όλοι γνωρίζουμε την παραδοσιακή διαδικασία της συνέντευξης. Οι υποψήφιοι που πέρασαν στην επόμενη φάση έχουν μια συζήτηση με τους recruiters σε μια προσπάθεια να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος για τη θέση. Πόσο σίγουροι, όμως, μπορεί να είναι πως επέλεξαν τον καλύτερο; Πόσο διαφορετική είναι η πραγματική προσωπικότητα και οι ικανότητες του υπαλλήλου απ’ αυτά που δείχνει στη συνέντευξη και πόσο χρόνο έχουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη διάθεση τους για να το ανακαλύψουν;

Η λύση, λοιπόν, που έρχεται να προσφέρει η Owiwi, πίσω απ’ την οποία βρίσκεται ο Ηλίας Βαρθολομαίος και ο Αθηνά-Πολίνα Ντόβα, είναι η δημιουργία ενός serious game,  το οποίο καταφέρνει να μειώσει το χρόνο της πρόσληψης , γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα, είναι πιο διαδραστικό, πιο διασκεδαστικό και μπορεί να υποκαθιστά τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, δείχνοντας κρυφές πλευρές του εξεταζόμενου που μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν είχαν τη δυνατότητα δουν.

Η Owiwi με ένα πρωτοποριακό εργαλείο αξιολόγησης στελεχών αλλά και υπαλλήλων, χρησιμοποιεί ένα interface παιχνιδιού για να αξιολογήσει μελλοντικούς υπαλλήλους μέσα απο διαφορετικά σενάρια που προβλέπουν φυσικές συμπεριφορές του χρήστη. Η κάθε ζώνη μέσα στον χάρτη του παιχνιδιού αντιπροσωπεύει και απο μια δεξιότητα (soft skills) που μετράται. Το παιχνίδι εξελίσσεται ανάλογα με τις επιλογές του παίκτη με αποτέλεσμα να μετράται και να αποκαλύπτονται ο αληθινός εαυτός και τα πραγματικά κίνητρα του υποψηφίου.

Ουσιαστικά κάνει ένα monitoring του υπαλλήλου – έτσι ώστε όταν ένας υπάλληλος μπει στην εταιρεία, να μπορεί να κάνει το test και μετά από 6-7 μήνες ή 1 χρόνο να έχει τη δυνατότητα να το επαναλάβει και να δει πόσο έχει αλλάξει.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος που έκανε για πρώτη φορά το test ξόδευε αρκετή ώρα σε μια ερώτηση και μετά από ένα χρόνο συνεχίζει να παρουσιάζει πρόβλημα σε αυτό το σημείο, τότε θα πρέπει να εστιάσει σε αυτό τον τομέα.

Η διαδικασία αυτή βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη των εργαζομένων, καθώς έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τα στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσουν έμφαση, αλλά και για το ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα τους σημεία. Με αυτό τον τρόπο, ο εργαζόμενος μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, αλλά και ο recruiter μπορεί να εντοπίσει τους καλύτερους πιθανόν υπαλλήλους για την κάθε θέση με βάση τα soft skills τους.

Σήμερα, αποτελεί κοινό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να παραμένουν στην εταιρεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα στις τεχνολογικές εταιρείες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι των προσλήψεων πρέπει να είναι σίγουροι για τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει. Το άτομο αυτό, πλέον δεν πρέπει να ταιριάζει μόνο με τις ανάγκες της θέσης, αλλά και με τη κουλτούρα της εταιρείας.

Η σύλληψη και η διαμόρφωση της αρχικής ιδέας πάει δύο χρόνια πίσω. Οι δύο τους γνωρίστηκαμ στο μεταπτυχιακό του Alba (International Business & Management) και αποφάσισαν να υλοποιήσουν την ιδέα τους, η οποία και ξεχώρισε στον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας του επιταχυντή Εgg της Eurobank σε συνεργασία με την Corallia. Σήμερα είναι μια από τις δυναμικότερες ομάδες του επιταχυντή – ολοκληρώνοντας μάλιστα πρόσφατα την καμπάνια χρηματοδότησης τους.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθει ο κόσμος πως το serious game είναι ένα παιχνίδι που έχει αναπτυχθεί για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό, σοβαρότερο από τη διασκέδαση. Μας λες εσύ που θες να φτάσεις και εμείς σου φτιάχνουμε το παιχνίδι από το τέλος προς την αρχή», τονίζει η Αθηνά – Πoλίνα Ντόβα.

Η Owiwi αναπτύσσει παιχνίδια στρατηγικής που απευθύνονται σε entry και middle level υποψήφιους και τους μεταφέρει σε έναν «φανταστικό κόσμο», όπου θα ελέγχονται οι δεξιότητες τους. Ανάλογα με τη δεξιότητα του υποψήφιου την οποία θέλουν να ελέγξουν οι εταιρείες, θα μπαίνουν περισσότερα σενάρια που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κομμάτι.

«Υπάρχουν serious games τα οποία τοποθετούν τον υποψήφιο σε ένα περιβάλλον γραφείου, διαδικασία που τον βάζει αυτόματα σε μια άλλη νοοτροπία. Κι αυτό γιατί γνωρίζοντας πως είναι σε γραφείο ακαριαία αλλάζει τη συμπεριφορά του, ενώ σε ένα φανταστικό κόσμο δεν ξέρει τι γίνεται. Ουσιαστικά εμείς τον βοηθάμε στο να δείξει τον πραγματικό του χαρακτήρα μέσα από ενδιαφέροντα σενάρια και διλήμματα» συμπληρώνει ο Ηλίας Βαρθολομαίος.

«Ο παίκτης θα μπορεί να διαμορφώσει τον δικό του χαρακτήρα, να διαλέξει μέχρι και τι χρώμα ρούχα θα του βάλει. Ακόμα και μέσα από την επιλογή των ρούχων προκύπτουν κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες. Εμείς ξέρουμε ότι οι χρήστες θα κολλήσουν σε αυτό το σημείο, αλλά οι πληροφορίες που θα πάρουμε από αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, ίσως είναι και οι πιο μεγάλες» εξηγούν.

Επίσης υπάρχει η επιλογή του «Journal», όπου θα υπάρχει μια καταγραφή των αποφάσεων και ο χρήστης θα μπορεί να επιστρέφει και να δει τι έκανε στα προηγούμενα βήματα. «Ακόμα κι αυτό είναι ένας δείκτης, αν συνεχώς κοιτάζεις πίσω για να δεις τις προηγούμενες επιλογές σου υποδηλώνει ανασφάλεια όσον αφορά αυτό που πας να κανείς», λέει η Αθηνά – Πoλίνα Ντόβα.

Μόλις τελειώσει το παιχνίδι ο παίχτης και ο υπεύθυνος προσλήψεων θα λάβουν μια καρτέλα, ένα managing score, που ουσιαστικά αναλύει τον χρήστη μέσα από τις κινήσεις του. Ο υπεύθυνος προσλήψεων θα πάρει μια πιο αναλυτική καρτέλα αναφορικά με τις δεξιότητες που έχει ο υποψήφιος.

«Εμείς πορευόμαστε συνήθως με το ρητό που λέει ότι τα hard skills είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια δουλειά, αλλά τα soft skills είναι αυτά που θα σε κάνουν να την κρατήσεις και να αναπτυχθείς μέσα στον οργανισμό. Ο συνδυασμός τους καταλήγει στο ποιοι είμαστε εμείς. Είμαστε μια εταιρεία που δημιουργεί serious games προκειμένου να μετρήσει τα soft skills. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι μας. Δημιουργούμε τέτοια παιχνίδια. Η αποστολή μας είναι να μπορέσει να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος για την κατάλληλη θέση. Και το όραμα μας, το οποίο μπορεί να ακούγεται πολύ ανεδαφικό και μη ρεαλιστικό, έχει πολύ βαθύτερες ρίζες, γιατί πιστεύουμε ότι το παιχνίδι έχει κανόνες, έχει αρχές, αλλά παρόλα αυτά παραμένει κάτι διασκεδαστικό, οπότε αυτό θέλουμε να ξαναθυμίσουμε λίγο στον κόσμο» αναφέρουν.

Το gamification σαν έννοια έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο καιρό και όλα δείχνουν πως θα αποτελεί το «βασικό εργαλείο» προσλήψεων στο μέλλον. Σύμφωνα με έρευνα της Garner μέχρι το 2015 το 70% των μεγαλύτερων οργανισμών θα έχει έστω και μία game εφαρμογή. Παρόλ’ αυτά οι περισσότερες εταιρείες αποτυγχάνουν. Η εξήγηση είναι απλή. Αποτυγχάνουν λόγω κακής κατασκευής. «Αρκετός κόσμος θεωρεί πως το gamification είναι ένα παιχνίδι (game), ενώ δεν είναι. Το gamification είναι απλά μία τεχνική να βελτιώσεις κάποιο κομμάτι. Είτε λέγεται engagement ή είτε λέγεται εργασιακή αφοσίωση», τονίζει η Αθηνά.

Και οι δύο τους συμφωνούν με το γεγονός ότι οι διαδικασίες του HR αλλάζουν, καθώς έχουμε περάσει από τους αριθμούς στον ανθρώπινο παράγοντα και στις προσωπικές δεξιότητες (soft skills).

«Οι εταιρείες δεν ξέρουν αν το άτομο που θα προσλάβουν θα μπορέσει να συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία τους και να εργαστεί αρμονικά με τους υπόλοιπους», εξηγεί ο Ηλίας. Το gamification φέρνει στο προσκήνιο τον ανθρώπινο αυτό παράγοντα, που είναι τόσο σημαντικός. Μια λάθος επιλογή, άλλωστε συνεπάγεται και κόστος για την εταιρεία, αλλά κυρίως χρόνο.

«Η καινοτομία του δικού μας παιχνιδιού βασίζεται στο γεγονός πως πρόκειται για μια υπηρεσία διαθέσιμη στο διαδίκτυο, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αρκετά ευέλικτο, γιατί έχει την δυνατότητα να προσαρμοστεί στις εκάστοτε εξωτερικές ανάγκες και είναι το πρώτο εργαλείο, το οποίο συνδυάζει και ψυχομετρικά στοιχεία και gaming, serious gaming σε φανταστικό κόσμο, οπότε είναι μια πρωτοτυπία. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μέσο το οποίο ανάλογα με τις επιλογές που κάνει ο χρήστης, αλλάζουν και τα σενάρια. Αυτό σημαίνει, πως δεν υπάρχει φόβος μήπως “κλέψει κάποιος” γιατί ποτέ το σενάριο δεν είναι ίδιο. Επίσης, αν διαφορετικά άτομα μέσα στον ίδιο οργανισμό παίξουν το ίδιο παιχνίδι ο αλγόριθμος σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις τα κατάλληλα ζευγάρια που θα μπορούσαν να συνεργαστούν αρμονικά στο μέλλον γιατί έχουν αλληλοσυντηρούμενες δεξιότητες», εξηγεί η Αθηνά.

Ο Ηλίας συμπληρώνει πως «δεν είναι ένα παιχνίδι με αρχή, μέση και τέλος. Είναι ένα story που εσύ υπαγορεύεις πως θα προχωρήσει η ιστορία, γιατί έχεις αυτή τη δυνατότητα. Ανάλογα με τις αλλαγές που κάνεις, αλλάζει και η ροή του παιχνιδιού και έχεις ένα διαφορετικό τέλος στην αξιολόγηση, όπως γίνεται και με την προσωπική αξιολόγηση».

Στόχος τους είναι να μπορέσει να συνδεθεί η πλατφόρμα με το LinkedIn, και να μπορεί κανείς να δει τα αποτελέσματα του κάθε υποψήφιου όπως ακριβώς μπορεί να δει τη βαθμολογία τους στο GMAT και στο IELTS.