Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποφασίζει ποιες είναι οι επόμενες ταινίες που θα δείτε

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποφασίζει ποιες είναι οι επόμενες ταινίες που θα δείτε
Jennifer Lawrence, best supporting actress nominee for her role in the film "American Hustle", peeks around an Oscar statue on the red carpet as actor Brad Pitt (L) looks on at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT)(OSCARS-ARRIVALS) - RTR3FYAG

Mια startup επενδύει στον αλγόριθμο που θα προβλέπει την πιθανή απόδοση μιας ταινίας στο box office.

του Τομ Χάντλστον Τζούνιορ

Το Χόλυγουντ αφιερώνει μεγάλες ποσότητες κεφαλαίου και ανθρώπινων πόρων για να τελειοποιήσει τη συνταγή της κινηματογραφικής επιτυχίας. Και πλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνολογικών startups αρχίζουν και δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Για παράδειγμα, η Vault, μια νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Ισραήλ, χρησιμοποιεί analytics και αλγόριθμους για την πρόβλεψη των πωλήσεων εισιτηρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Vault, Ντέιβιντ Στιφ, λέει ότι η πλατφόρμα 4CAST της εταιρείας μπορεί να αναλύσει την πιθανή απόδοση μιας ταινίας στο box office βάσει του «DNA της υπόθεσής της», όπως αυτό αποκαλύπτεται από το trailer της ταινίας.

Η Vault, η οποία ιδρύθηκε το 2015, έχει ξοδέψει δύο χρόνια για τη βελτιστοποίηση ενός αλγορίθμου που βασίζεται σε μετρήσεις εσόδων, προϋπολογισμών ταινιών, και δημογραφικών στοιχείων κοινού για τον προσδιορισμό της πιθανής απόδοσης μιας ταινίας στο box office.

Και δεν είναι η μόνη. Άλλες εταιρείες του κλάδου περιλαμβάνουν τη βρετανική Epagogix, η οποία ιδρύθηκε το 2003, καθώς και τις ScriptBook και Pilot. Καινοτόμα στούντιο όπως η Legendary Pictures (η οποία ελέγχεται πλέον από την κινεζική Dalian Wanda) βασίζονται επίσης και στις δικές τους ομάδες analytics για να σχεδιάζουν τις εταιρικές τους στρατηγικές προώθησης και επικοινωνίας.

Ο Στιφ παραδέχεται ότι η πλατφόρμα του δεν κατάφερε να προβλέψει την πρόσφατη επιτυχία της σατιρικής ταινίας τρόμου Get Out, καθώς υποτίμησε το …βουητό που έκανε η ταινία στα κοινωνικά μέσα.

Όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, εν τέλει 75 τοις εκατό των προβλέψεων της Vault προσεγγίζουν τα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα μιας ταινίας στην πρεμιέρα της. Ενδεικτικά, η εταιρεία προέβλεψε έσοδα 16,1 εκατομμυρίων δολαρίων για το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Life, που τελικά συγκέντρωσε 12,5 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλες φορές, πάντως, οι προβλέψεις απέχουν κατιτίς περισσότερο από την πραγματικότητα. Η αστυνομική κωμωδία CHiPs έκανε πρεμιέρα με τζίρο 7,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Vault είχε προβλέψει 15 εκατομμύρια δολάρια.