Ένας πυρηνικός φυσικός μόλις 13 ετών

Ένας πυρηνικός φυσικός μόλις 13 ετών

Ο Τζέιμι Έντουαρντς είναι σήμερα ο νεώτερος άνθρωπος που έχει κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα. 

Όλοι λίγο πολύ κατά τη διάρκεια των σχολικών μας χρόνων προσπαθήσαμε να κάνουμε τους μικρούς επιστήμονες. Να ενώσουμε μαζί καλώδια που θα ανάψουν λάμπες και άλλα μικροπειράματα. Ο 13 μαθητής από το Penwortham Priory Academy, κοντά στην πόλη Πρέστον δεν περιορίστηκε όμως σε αυτά.

Ο Τζέιμι Εντουαρντς χτύπησε τη πόρτα του διευθυντή του για να του ανακοινώσει πως σκοπεύει να κατασκευάσει μέσα στη σχολική αίθουσα ένα πυρηνικό αντιδραστήριο! Ο διευθυντής δεν φαίνεται να τον πίστεψε, αφού αστειευόμενος αναρωτήθηκε αν έχει σκοπό να κάψει το σχολείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Dailymail.

Διαβάστε ακόμα: Η επιστήμη της αεροπορικής επιβίβασης

Ο Τζέιμι Εντουαρντς δε φαίνεται πως επηρεάστηκε, όμως, ούτε από τη στάση του διευθυντή, ούτε από τα ερευνητικά εργαστήρια που αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν και προχώρησε ακάθεκτος! Ο νεαρός από τη Βρετανία έδειξε από μικρή ηλικία την έφεση του στις θετικές επιστήμες. Συγκεκριμένα όταν τα περισσότερα παιδιά αγοράζουν παιχνίδια με το χαρτζιλίκι τους εκείνος αγόρασε έναν μετρητή ραδιενέργειας Γκάιγκερ.

Ο Τζέιμι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το πείραμα όταν διάβασε για τον 14χρονο μαθητή από τις ΗΠΑ που κατασκεύασε έναν μικρό αντιδραστήρα στη Νεβάδα, σπάζοντας έτσι το ηλικιακό όριο του πιο μικρού εφευρέτη.

Διαβάστε ακόμα: Ο μέγας Έλληνας αστροφυσικός που κατέκτησε το διάστημα

Το πείσμα του 13χρονου έπεισε τον διευθυντή του, ο οποίος τελικά τον βοήθησε να συγκεντρώσει τα 3.500 ευρώ που ήταν απαραίτητα για το εγχείρημα του.  Σήμερα ο Εντουαρντς είναι ο πιο μικρός σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε πυρηνική σύντηξη από το μηδέν, χρησιμοποιώντας ενέργεια για να κάνει δύο άτομα υδρογόνου να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν το χημικό στοιχείο ήλιον.