Endeavor Greece: Oι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Endeavor Greece: Oι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Τι δείχνει η μελέτη του οργανισμού για τις επιχειρήσεις με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Μελέτη για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσίασε η «Endeavor Greece», με αφορμή τη συμπλήρωσης ενός έτους λειτουργίας του γραφείου της στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εndeavor Greece, Χάρης Μακρυνιώτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης επισήμανε ότι παρότι οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις επιμένουν να εστιάζουν σε μη παραγωγικούς τομείς, αυξάνεται κατά 40% ετησίως ο αριθμός των εταιριών που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 90% των νέων εταιρειών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, εξακολουθούν να αναπαράγουν το εσωστρεφές και μη παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος. Ενδεικτικά, πάνω από μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσανατολίζονται στο χώρο της εστίασης και στη λιανική ρούχων και παπουτσιών.

Διαβάστε ακόμη: Endeavor σημαίνει επιχειρηματικότητα

Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των εταιριών που εστιάζουν σε τομείς με σημαντική δυναμική ανάπτυξης (π.χ., τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία), παρότι αποτελεί ακόμη ισχνή μειοψηφία, αυξήθηκε κατά 40% τα τελευταία χρόνια.

Από αυτές τις εταιρίες, 1% περίπου είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, να μεγεθυνθούν σημαντικά και να εξασφαλίσουν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένων η καθεμιά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 40 νέες εταιρίες κάθε χρόνο, οι οποίες μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην οικονομία και την απασχόληση.

Αυτού του τύπου οι εταιρείες αξιοποιούν δομικά πλεονεκτήματα της χώρας (π.χ., στον τουρισμό και τα τρόφιμα), ευκαιρίες που έχουν προκύψει λόγω κρίσης (π.χ., στην ενέργεια ή το χρηματοπιστωτικό τομέα), αλλά και διεθνείς ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή η σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ., στον τομέα της τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας).

Διαβάστε επίσης: Οι 25 καλύτερες εταιρείες για να εργαστείς

Είναι πλέον σαφές ότι τέτοιες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα υπάρχουν πολλά και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, παρότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη ‘πρώτη ύλη’ και ένα εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρηματίες που τα αξιοποιούν αποτελούν ήδη ελκυστικές επενδυτικές επιλογές τόσο για εγχώριους όσο και διεθνείς επενδυτές. Η μελέτη εκτιμά ότι θα υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» 12-24 μηνών, κατά το οποίο επιχειρηματίες και επενδυτές καλούνται να δράσουν.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την μελέτη, γίνεται σαφές ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος με περισσότερους από 50 οργανισμούς στήριξης επιχειρηματιών και σημαντικά ποσά διαθέσιμα για επενδύσεις. Είναι αναγκαίο, όμως, να γίνουν συστηματικότερες και συλλογικότερες προσπάθειες, και να υποστηριχθούν στην πράξη οι εταιρίες που έχουν τις προϋποθέσεις να μεγεθυνθούν σημαντικά.