Έρχονται κατασχέσεις – εξπρές μισθών και καταθέσεων

Έρχονται κατασχέσεις – εξπρές μισθών και καταθέσεων

Αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες για οφειλές στο Δημόσιο - Δε θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί κατασχέσεις – εξπρές μισθών και συντάξεων και καταθέσεων για οφειλές στο Δημόσιο.  Από το Δεκέμβριο θα γίνεται αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου.

«Δηλώστε τον τραπεζικό λογαριασμό που ισχύει το ακατάσχετο»

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από το Δεκέμβριο. Στόχος του υπουργείου είναι να πιεστούν όσοι χρωστούν πολλά αλλά δεν εμφανίζονται στην εφορία για να κάνουν ρύθμιση. Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο.

Μέσω των ηλεκτρονικών κατασχέσεων επισπεύδεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση της εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται συνήθως μέχρι και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.

Διαβάστε επίσης: Ορισμένες τράπεζες δε δέχονται το «ακατάσχετο» των λογαριασμών