Έρχονται τα smartphones με γραφένιο;

Έρχονται τα smartphones με γραφένιο;

Το «θαυματουργό» νέο υλικό που θα οδηγήσει σε υπερ-λεπτά κινητά με 100 φορές ταχύτερο Internet.

Η ανακοίνωση των ερευνητών της Samsung ήταν κάτι παραπάνω από διθυραμβική. Υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον τρόπο ώστε ένας κρύσταλλος από γραφένιο να διατηρήσει τις ηλεκτρικές και μηχανικές του ιδιότητες σε μεγάλη περιοχή – πάντα σε επίπεδο ατόμων, και σχετικά με τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Είναι η σημαντικότερη ανακοίνωση στον τομέα του γραφενίου και σημαίνει πως ανοίγει επιτέλους ο δρόμος να χρησιμοποιηθεί το υλικό σε μελλοντικές ηλεκτρονικές συσκευές όπως «έξυπνα» ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο εφευρεθεί στο εξής.

To γραφένιο ανακαλύφθηκε το 2004 και οι ιδιότητές του είναι μοναδικές: είναι 20 φορές πιο ανθεκτικό από το διαμάντι, 200 φορές από το ατσάλι και έξι φορές ελαφρύτερο. Είναι επίσης, εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας, απολύτως διάφανο, λεπτότατο και οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να αλλάξουν τις ιδιότητές του σε όποιο βαθμό θελήσουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ηλεκτρονικά μέχρι την αεροναυπηγική και από την ιατρική μέχρι τις κατασκευές.

Χιλιάδες επιστήμονες σε ερευνητικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μεθόδους αξιοποίησης του γραφενίου σε βιομηχανική κλίμακα, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα δυνατό. Ωστόσο, η ανακοίνωση των επιστημόνων της Samsung ίσως σηματοδοτεί ότι η μέρα αυτή δεν θα αργήσει.

Πρακτικά, η χρήση του γραφένιου σημαίνει πως θα κατασκευάζονται απίστευτα λεπτές οθόνες, τα περισσότερα εξαρτήματα στο εσωτερικό των συσκευών μας θα γίνουν μικρότερα και αποδοτικότερα, ενώ θα μπορούν να φτιαχτούν κυκλώματα με διαστάσεις που θα τους επιτρέπουν να χωρούν και στην πιο μικροσκοπική συσκευή. Θα έχουμε εύκαμπτα τηλέφωνα -όχι απλώς κυρτά- μεγάλης αντοχής, ενώ τα δεδομένα του Internet που φτάνουν στη συσκευή μας θα «μεταφράζονται» σε ψηφιακή πληροφορία από τα εξαρτήματα γραφενίου 100 φορές ταχύτερα.

Η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει πως θα παρουσιάσει συσκευές πλήρως εύκαμπτες και αναδιπλούμενες μέσα στο 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει ο δρόμος για «επανάσταση» στις ασύρματες τεχνολογίες

Ελληνίδα επιστήμονας πίσω από το τεχνητό γραφένιο