Αισιοδοξία Τσίπρα για συμφωνία: «Και που είστε ακόμα»

Αισιοδοξία Τσίπρα για συμφωνία: «Και που είστε ακόμα»

Ευελπιστούμε το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν να εισακουστεί από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Μετά από μπαράζ επαφών περίπου 24 ωρών, δηλαδή από την κυβερνητική ανακοίνωση της Τρίτης, με την οποία περιγραφόταν ένα δραματικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το κλίμα μοιάζει να αλλάζει θεαματικά, με όλες τις πλευρές να δείχνουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων και διάθεση συμφωνίας.

Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ, δείχνει για πρώτη φορά, «ότι υπάρχουν ίχνη σύγκλισης. Και μάλιστα, με σημάδια συμφωνίας στο…βάθος», είπε ο ρεπόρτερ του MEGA Χρ. Τσιγουρής.

Επίσης η κοινή ανακοίνωση των θεσμών συνέβαλε στο να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο το κλίμα αισιοδοξίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι «συμμερίζονται τον ίδιο στόχο» για την Ελλάδα. «Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμμερίζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση. «Οι θεσμοι συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού με αυτό το στόχο”. Οι θεσμοί “εργάζονται σκληρά για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις 11 Μαΐου», ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, είπε, ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρχει συμφωνία, χωρίς να θιγούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Αφού οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι σήμερα ήταν μια πλούσια ημέρα σε επαφές και συνομιλίες, τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με τον κ. Ολάντ, τον ερώτησαν εάν θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές, για να λάβουν την απάντηση από τον πρωθυπουργό «που είστε ακόμα». Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα μιλήσει ξανά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και παρέπεμψε στη σημερινή γελοιογραφία της εφημερίδας «Καθημερινή», όπου τον απεικονίζει ανάμεσα στις κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ.

Για τη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει:

– Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,

-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Διαβάστε ακόμη: 

«Παράθυρο» για συνολική συμφωνία