Η εταιρεία που βλέπει το ταξίδι ως επένδυση

Η εταιρεία που βλέπει το ταξίδι ως επένδυση

Ο Αντώνης Βένιος της BCD Travel Greece μιλά στο FortuneGreece.com για το corporate travel και τα οφέλη του.

Η σχέση του με τα αεροπλάνα μάλλον ως καρμική θα μπορούσε να θεωρηθεί παρά ως τυχαίο γεγονός. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στην αεροναυπηγική προσλήφθηκε στην Airbus για λογαριασμό της οποίας σχεδίαζε αεροπλάνα. Εκεί εργάστηκε για εφτά ολόκληρα χρόνια και όπως όλα έδειχναν η Αγγλία έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα του για τη δεκαετία που ερχόταν. Για πέντε χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Invensys και στη συνέχεια δημιουργεί τη δική του εταιρεία συμβούλων. Το πώς σήμερα βρίσκεται να διοικεί την BCD Travel Hellas στη χώρα μας είναι μια ιστορία που ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Αντώνης Βένιος , Διευθύνων Σύμβουλος της BCD Travel Greece,  αναφέρει στο FortuneGreece.com πως η πρώτη επαφή με τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα έγινε μέσω του ομίλου Αμφιτρύων στον οποίο ανήκε αρχικά η εταιρεία. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η θυγατρική του ομίλου BCD Travel έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχει περάσει στα χέρια της Marine Tours.

«Η εικόνα που έχουμε σήμερα από τον εισερχόμενο τουρισμό είναι πολύ θετική συγκρινόμενη με την πτώση 25% – 30% στο κομμάτι της αναψυχής στα χρόνια της κρίσης. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτά που ακούμε και βλέπουμε να προβάλλονται για την πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι όντως έτσι και για την Αθήνα αλλά και για τα πλέον αναγνωρίσιμα νησιά μας. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γίνει διαφήμιση και μιας διαφορετικής πλευράς της Ελλάδας, που είναι εξίσου όμορφη και μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αύξηση του τουρισμού, και στην επέκταση της τουριστικής σεζόν».

Σήμερα η BCD Travel Greece απασχολεί 16 εργαζόμενους και κατέχει την τρίτη θέση στο κομμάτι του corporate travel στην ελληνική αγορά. Με το σύνθημα «Travel smart, achieve more» έχει καταφέρει να γίνει ο αγαπημένος συνεργάτης των επιχειρήσεων, είτε πολυεθνικών, είτε ελληνικών με πολυεθνικά χαρακτηριστικά, για τα επαγγελματικά ταξίδια των στελεχών τους, καθώς και για τα συνέδρια, τις εκδηλώσεις, και τα ταξίδια κινήτρων τους. «Εμείς βλέπουμε το ταξίδι ως επένδυση. Συνεπώς βοηθάμε τους πελάτες μας να βελτιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσής τους και να προσκομίσουν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές είναι ότι εμείς δεν διεκπεραιώνουμε απλά ένα ταξίδι αλλά παρέχουμε στους πελάτες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών, ώστε το ταξίδι να αποδώσει καρπούς για τον ταξιδιώτη και την εταιρία».

Τα δεκαεφτά χρόνια διαμονής του στο εξωτερικό του έχουν αποφέρει εκτός από πλήθος εργασιακών εμπειριών και έναν πιο οργανωμένο τρόπο σκέψης, αφού οι Βρετανοί δεν παρεκκλίνουν από τις νόρμες όπως ισχύει στην Ελλάδα. Για τον κ. Βένιο δεν αρκεί μόνο να υπάρχει όραμα, είναι αναγκαίο να βάλει κανείς σιγά σιγά τα λιθαράκια ώστε να χτιστεί το οικοδόμημα σε γερά θεμέλια.

«Δυστυχώς έχουμε αρκετά παραδείγματα στην χώρα μας σπασμωδικών επενδύσεων με μικρό ορίζοντα υλοποίησης, δυσκολεύοντας την μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα τους σε παγκόσμιο επίπεδο». Ένα σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι ο όρος υπευθυνότητα, από τον οποίο καθορίζεται η εργασιακή απόδοση και η κουλτούρα μιας επιχείρησης. «Υπάρχει αρκετός χώρος για καλλιέργεια τόσο από τους υπαλλήλους όσο και από τις επιχειρήσεις του όρου responsibility και accountability. Για μένα είναι κάτι που πρέπει να εμφυσήσεις από την αρχή και να γίνει αναπόσπαστη αξία και τρόπος σκέψης για μια επιχείρηση και τα στελέχη της».

Αν παραλληλίζαμε μια επιχείρηση με ένα καράβι τότε ο καλός manager θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Βένιο, εκείνος που μπορεί να χαράξει καθαρά την πορεία του πλοίου, δίνοντας παράλληλα τα κατάλληλα εφόδια στους ναύτες για να το οδηγήσουν. «Στην BCD Travel Greece προσπαθούμε να βγάλουμε το καλύτερο από τον κάθε εργαζόμενο. Στόχος μου είναι να γνωρίζει ο καθένας για ποιο λόγο βρίσκεται εδώ, τι τον συνδέει με την υπόλοιπη ομάδα και πώς μπορεί να αναπτυχθεί σε προσωπικό, ομαδικό και επαγγελματικό επίπεδο».

Ο όμιλος BCD Travel ανήκει στη δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Ολλανδίας και έχει θυγατρικές σε 97 χώρες σε όλο τον κόσμο. Βλέποντας την αύξηση τζίρου της τάξης του 23% που κατέγραψε το 2013 η BCD Travel Greece (8,5 εκατομμύρια ευρώ από 6,9 εκατομμύρια το 2012) έχει αρχίσει να θεωρεί χαμηλότερο το ρίσκο στη χώρα μας από ότι δύο χρόνια πριν.

Για την τρέχουσα χρονιά και βάσει των στοιχείων α΄6μήνου αναμένεται μια αύξηση 10% στο τζίρο και 15% με 20% στα καθαρά κέρδη. Όσο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η διοίκηση, αυτή βασίζεται στην καθιέρωση της θέσης της στην ελληνική αγορά και στην συνεχή βελτίωση και διεύρυνση των υπηρεσιών στους εγχώριους και πολυεθνικούς πελάτες της.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Singapore Airlines επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα